a.i.mater valkoinen ja musta shakkinappula

Mitä eroa on koneoppimisella ja tekoälyllä?

Tekoäly (Artificial Intelligence, AI) ja koneoppiminen (Machine Learning, ML) ovat nousseet viime vuosina monien keskusteluiden, mutta myös toiveiden ja pelkojen keskiöön. Ne vaikuttavat yhä vahvemmin arkeemme niin kodeissa, kouluissa kuin työpaikoilla. Tekoälyä ja koneoppimista hyödynnetään menestyksekkäästi jo monella toimialalla, kuten esimerkiksi lääketieteessä diagnoosien tukena.

Tekoälystä ja koneoppimisesta puhutaan usein samassa asiayhteydessä ja monesti termejä käytetään virheellisesti toistensa synonyymeina. On tärkeä huomioida, että ne ovat erillisiä käsitteitä, erillisine implikaatioineen, vaikka useimmiten ne liittyvätkin läheisesti toisiinsa.

Mitä on koneoppiminen?

Koneoppiminen tarkoittaa koneen kykyä oppia annetun ja toistuvan datan pohjalta, ilman erillistä, ulkopuolista ohjelmointia jokaiseen opittuun asiaan. Koneen tekemää tiedon tulkintaa pyritään automatisoimaan ja sen havainnointikykyä kehittämään. Koneoppimisen prosessissa algoritmia harjoitetaan syöttämällä sille suuria datamääriä, joiden myötä se kehittyy ja muokkautuu. Koneoppiminen on mahdollistanut mm. kuvan ja äänen tunnistuksen, kielen prosessoinnin sekä itseohjautuvat autot.

Koneoppiminen mahdollistaa tekoälyn tehokkaan kehittämisen, ja se on selkeämpi ja kapea-alaisempi ala kuin tekoäly. Vaikka koneoppiminen yltääkin ihmistä tehokkaampiin suorituksiin kapea-alaisissa tehtävissä, monet ovat kyseenalaistaneet edustaako se aitoa älykkyyttä. Sitä kuitenkin tarvitaan osana moninaisessa tekoälyn muodostavassa systeemissä, jotta ohjelmistot ja koneet voivat suoriutua ihmisälykkyyden kaltaisista tehtävistä.

Mitä on tekoäly?

Tekoäly tai keinoäly tarkoittaa koneen kykyä toimia älykkäästi ja pyrkimystä toimia ihmisen kaltaisesti.

Lisätty, heikko tekoäly

Lisätty tekoäly viittaa älykkääseen systeemiin, joka on kiinnitetty tiettyyn tehtävään, kuten osakekauppaan, personalisoituihin mainoksiin, tai lääketieteellisten diagnoosien tueksi. Järjestelmät suoriutuvat usein ihmistä kymmeniä kertoja tehokkaammin kapea-alaisissa tehtävissä, mutta eivät kuitenkaan kykene kokonaisvaltaiseen älykkyyteen. Lisätty tekoäly on lähellä koneoppimista ja se on suunniteltu erillisten tehtävien suorittamiseen.

Yleinen, vahva tekoäly

Yleinen tekoäly on nimensä mukaisesti laajempi ja pystyvämpi kuin lisätty tekoäly. Se voi käsitellä laajan määrän erilaisia tehtäviä ja ymmärtää lähes mitä tahansa dataa. Se kykenee ”ajattelemaan” laajemmin, ihmisen kaltaisesti. Vahva tekoäly kykenee suunnitelmallisuuteen, kielen ymmärrykseen, hahmojen ja äänien tunnistamiseen, oppimiseen, ongelmanratkaisuun sekä päätöksentekoon.

Täysin ”puhdasta” tekoälyä, joka olisi saavuttanut itsetietoisuuden, ja joka kokisi ja toimisi täydellisesti kuten ihminen, ei tiettävästi ole vielä olemassa.

Tekoäly on valjastettavissa hyvään, ihmistä tukevaan toimintaan

Koneoppiminen ja tekoäly ovat jo läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Yleinen, vahva tekoäly ei vielä ympäröi meitä, mutta heikompaa tekoälyä käytämme jo mm. Google Assistantin tai Amazon Alexan kaltaisissa palveluissa. Koneoppiminen on läsnä mm. Google-hauissa, liikenne-ennustuksissa sekä monella tavalla sosiaalisessa mediassa. On ilmiselvää, että tulevaisuudessa järjestelmät ovat läsnä ja valmiina avustamaan ihmistä kaikissa päivittäisissä tehtävissä.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat valjastettavissa hyvään, vahvistavaan toimintaan. Sen avulla ihmistä voidaan tukea, opastaa sekä auttaa monessa yhteydessä ja monin keinoin. Ylipäätään tekoälyä ei ole mielekästä asettaa binääriseen vertailuasemaan ihmisen kanssa. Rakentavampaa on pohtia, miten ihminen ja kone voivat toimia paremmin yhdessä, ja saavuttaa yhteistyössä yhä parempia tuloksia sen sijaan, että koneen pelätään syrjäyttävän ihmisen.

Noptera luo työhyvinvointia koneoppimisen ja tekoälyn mekanismein

a.i.mater uskoo tekoälyn ja koneoppimisen kykyyn auttaa ihmistä jokapäiväisessä elämässä. Koneoppimisen algoritmeja ja lisättyä tekoälyä hyödyntävä Noptera-ohjelmisto voidaan valjastaa osaksi työyhteisöjä, joissa se toimii kouluttajana, sparraajana sekä työkaverina, jonka ansiosta töihin on hyvä tulla ja sieltä voi lähteä hyvillä mielin. Nopteran avulla jokaista työntekijää ohjataan, koulutetaan ja tuetaan työssä yksilöllisesti, mikä parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä työn laatua ja tuottavuutta.

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Tekoäly ei ole paha

Tekoäly ei ole paha

”Googlen ”liian älykäs” tekoäly kääntyi ihmistä vastaan” (mtv3), ”Suomalaistutkijoilta maailmanlopun visio: Supertekoäly syntyy…
Mitä on low-code?

Mitä on low-code?

Low-code on termi, joka todennäköisesti asettuu tulevien vuosien buzzwordiksi tekoälyn rinnalle. Eikä suotta,…
Miten mahdollistat toimivan, monikulttuurisen työyhteisön?

Miten mahdollistat toimivan, monikulttuurisen työyhteisön?

Maahanmuuton lisääntyminen ja globalisaatio ovat luoneet uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita yrityksille ja…
Miten tekoäly voi tukea laadunvalvontaa?

Miten tekoäly voi tukea laadunvalvontaa?

Ensiluokkaisen laatutason säilyttäminen ja tarkkojen laatujärjestelmien noudattaminen kiinnittää teollisuuden aloilla sekä prosessityötä tekevissä…
Työhön perehdyttäminen korkean laatutason toimintaympäristössä – miten tukea uuden työntekijän perehtymistä?

Työhön perehdyttäminen korkean laatutason toimintaympäristössä – miten tukea uuden työntekijän perehtymistä?

Uuden työntekijän työhön perehdyttäminen on prosessi, johon yrityksen tulisi aina sijoittaa riittävästi resursseja.…

Käytämme sivustollamme evästeitä taataksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu tietosuojaselosteeseen täältä.