AI tulee sanoista artificial intelligence eli tekoäly.
Tekoälylle ei ole tarkkaa määritelmää, mutta usein sillä viitataan tietojärjestelmiin, joiden toiminta vaikuttaa näennäisesti älykkäältä.
Kone ei siis ole itsessään älykäs, vaan dataa syöttämällä se on koulutettu toimimaan halutulla tavalla. Tästä syntyy esimerkiksi taloudellista arvontuotantoa.
Kieli- ja puheteknologiassa yleisin tapa rakentaa tekoälysovelluksia on nykyään koneoppiminen.
Koneoppiminen on puolestaan tieteenala, joka tutkii ohjelmistoja, jotka mukauttavat toimintaansa havaintojen perusteella.
Puhekäyttöliittymä mahdollistaa sovellusten hyödyntämisen puheohjauksella, jolloin käyttäjä ei ole enää sidottuna näytölliseen päätelaitteeseen tai näppäimistöön.
Puhekäyttöliittymässä oleellisessa roolissa ovat sekä puheentunnistus- että puhesynteesiteknologiat, jotta molemmin suuntainen vuorovaikutus käyttäjän ja ohjelmiston välillä sujuu mutkattomasti.
Saavutettavuus tarkoittaa digitaalisen ympäristön esteettömyyttä.
Saavutettavuuden avulla lisätään ihmisen itsenäisyyttä ja yhdenvertaisuutta.
Saavutettavuudella parannetaan digitaalisten palveluiden laatua, sillä ne ovat paremmin suunniteltuja ja helpompia käyttää.
Julkisen hallinnon palveluita ohjaa EU:n saavutettavuusdirektiivi, jonka tavoitteena on edistää täysivertaista mahdollisuutta toimia digitaalisessa yhteiskunnassa.