a.i.mater Kivitorni

Tekoäly ei ole paha

”Googlen ”liian älykäs” tekoäly kääntyi ihmistä vastaan” (mtv3), ”Suomalaistutkijoilta maailmanlopun visio: Supertekoäly syntyy ennen vuotta 2060 ja tuhoaa meidät kaikki” (is.fi), ”Stephen Hawking varoittaa: Tekoäly voi syrjäyttää ihmiset ja kehittyä paremmin suoriutuvaksi elämänmuodokseen” (tekniikanmaailma.fi)

Tekoäly vie työpaikat sekä tuhoaa ihmiskunnan ja maapallon. Viimeisten vuosien aikana monet valtavirran mediat ovat uutisoineet aktiivisesti tekoälyyn liittyviä uhkakuvia. Suureelliset, maailmanloppua povaavat otsikot keräävät klikkejä ja kiinnostavat lukijoita, eivätkä journalistit käytä aina kriittistä ajattelua kirjoittaessaan tekoälyyn liittyvistä uhkakuvista. Valitettavasti kyseiset uutiset sumentavat käsitystä siitä, mitä tekoäly on, millä tavoin sitä voi hyödyntää ja mitä kaikkea hyvää sen avulla voidaan tehdä.

Tekoäly ei ole paha eikä hyvä

Tekoäly tai tekoälyteknologia ei ole itsessään paha tai hyvä. Se ei ole hallitsematon teknologia, joka alkaa elää omaa elämäänsä valloittaakseen maailman scifi-elokuvien viitoittamalla tiellä. Tekoäly on määritelmällisesti koneen kykyä toimia älykkäästi, ja sen pyrkimystä toimia ihmisen kaltaisesti. Se, minkälaisiin tehtäviin tai toimiin se valjastetaan, on täysin kiinni ihmisestä.

Tietokoneet eivät ajattele tai puno juonia ihmiskuntaa vastaan. Ihminen suunnittelee ja ohjelmoi tietokoneen, johon tekoälyteknologia liitetään. Vaikka nykypäivän tekoälyteknologia on pitkälle kehittynyttä, tietokoneelle ei voi syntyä ihmisen kaltaista itsetietoisuutta. Me emme ymmärrä riittävästi omastakaan itsetietoisuudestamme, saati että voisimme implementoida sellaista koneeseen.

Suuri potentiaali hyvään

Tekoäly tukee mm. lääketieteen kehittymistä ja käytännön työtä, avustaa eri alojen tutkimuksissa sekä eritasoisessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Sen avulla voidaan korvata monia yksittäisiä toistuvia, manuaalisia työtehtäviä, ja työntekijät voivat käyttää enemmän aikaa luovaa ja inhimillistä ajattelua vaativiin tehtäviin.

Tekoälyn lähtökohtainen tarkoitus ei ole ”viedä ihmisten työpaikkoja”, vaan sitä voidaan hyödyntää niin, että työntekijät pystyvät suoriutumaan varmemmin ja tehokkaammin nykyisistä tehtävistään. Tekoälyllä on potentiaali tukea ihmistä työssään monin eri tavoin sekä parantaa työntekijöiden työhyvinvointia ja -viihtyvyyttä, työn laatua sekä tuottavuutta.

AI luo uusia työpaikkoja

Päinvastoin kuin pelätään, tekoälyn ennustetaan luovan uusia työpaikkoja. Tutkimusyritys Gartner on esittänyt, että vuoteen 2020 mennessä tekoäly luo 2,3 miljoonaa työpaikkaa ja poistaa 1,8. On selvää, että tekoäly muuttaa työelämää, mutta muutoksessa itsessään ei ole mitään ennenkuulumatonta: viimeisten vuosikymmenien aikana tietokoneet, internet ja digitaalisuus ovat omalla tavallaan muokanneet jo lähes jokaisen toimialan, paikoittain hyvinkin kokonaisvaltaisesti.

Muutos pelottaa aina

Kuten historia osoittaa, uusi, tuntematon teknologia nostattaa uhkakuvat esiin taivaalle ilmaantuvien myrskypilvien lailla. Niin kamera, elokuva, televisio kuin tietokone ovat aikanaan herättäneet huolta ihmiskunnan tulevaisuudesta ja sen potentiaalisesta turmeltumisesta. Muutos ja tuntematon pelottaa, mutta teknologioiden arkipäiväistyessä pelot kaikkoavat ja toiminta keskittyy positiivisiin, vahvistaviin toimenpiteisiin, eli siihen, miten teknologioita voi hyödyntää tehokkaammin arjessa tai työssä.

Me a.i.materilla olemme kehittäneet Noptera-ohjelmiston, jonka tarkoitus on tukea työntekijöitä työssään, tekoälyteknologiaa hyödyntäen. Sen tarkoitus on kasvattaa työntekijöiden osaamista ja samalla vahvistaa heidän työssä viihtyvyyttä. Me uskomme tekoälyn positiiviseen, ihmistä tukevaan potentiaaliin ja haluamme valjastaa sen työyhteisöjen ja yritysten jokapäiväiseksi tueksi.

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Mitä on low-code?

Mitä on low-code?

Low-code on termi, joka todennäköisesti asettuu tulevien vuosien buzzwordiksi tekoälyn rinnalle. Eikä suotta,…
Mitä eroa on koneoppimisella ja tekoälyllä?

Mitä eroa on koneoppimisella ja tekoälyllä?

Tekoäly (Artificial Intelligence, AI) ja koneoppiminen (Machine Learning, ML) ovat nousseet viime vuosina…
Miten mahdollistat toimivan, monikulttuurisen työyhteisön?

Miten mahdollistat toimivan, monikulttuurisen työyhteisön?

Maahanmuuton lisääntyminen ja globalisaatio ovat luoneet uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita yrityksille ja…
Miten tekoäly voi tukea laadunvalvontaa?

Miten tekoäly voi tukea laadunvalvontaa?

Ensiluokkaisen laatutason säilyttäminen ja tarkkojen laatujärjestelmien noudattaminen kiinnittää teollisuuden aloilla sekä prosessityötä tekevissä…
Työhön perehdyttäminen korkean laatutason toimintaympäristössä – miten tukea uuden työntekijän perehtymistä?

Työhön perehdyttäminen korkean laatutason toimintaympäristössä – miten tukea uuden työntekijän perehtymistä?

Uuden työntekijän työhön perehdyttäminen on prosessi, johon yrityksen tulisi aina sijoittaa riittävästi resursseja.…

Käytämme sivustollamme evästeitä taataksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu tietosuojaselosteeseen täältä.