Kuulokkeet tietokonepöydän päällä.

Yle.fi-verkkosivujen ja -sovelluksen uutisartikkelit nyt kuunneltavissa

Tiedote

Ylen koneääni on a.i.materin kehittämä Ilona

Yle lisäsi yle.fi-uutispalveluunsa ja Yle-sovellukseensa kuunteluominaisuuden. Käyttäjä pystyy kokeilun myötä kuuntelemaan yle.fi-sivustolla ja -sovelluksessa julkaistavat uutisartikkelit klikkaamalla otsikon alta löytyvää kuuntelupainiketta. Vuoden mittainen kokeilu toteutetaan yhteistyössä a.i.mater Oy:n kanssa.

Kuunteluominaisuuden avulla parannetaan sivuston käyttäjäkokemusta ja digitaalista saavutettavuutta. Se palvelee erityisesti heikomman näkö-, luku- ja kielitaidon omaavia sivustovierailijoita.

Kuuntelumahdollisuudessa huomioidaan niin ikään vähemmistökielet: palvelua on lisäksi tarkoitus kehittää ruotsinkielisten verkkosivuartikkelien lukuun suomenruotsiksi ja kokeilun jälkeen on mahdollista huomioida myös muita kieliä.

Palvelun ja lukijana toimivan koneäänen on tuottanut kaarinalainen puheteknologiaan erikoistunut yritys a.i.mater. Yle on käyttänyt samaa verkkosivulukijana olevaa koneääntä keväästä 2023 asti myös paikallisuutisten säätiedotusten lukijaäänenä.

Jouni Frilander Ylen innovaatiotoiminnasta toteaa, että ”Kuunteluominaisuus parantaa Ylen palvelua ja sen saavutettavuutta. Yhteistyökumppaniksi valikoitui a.i.mater, joka hyödyntää ratkaisuissa itse kehittämiään, Suomessa hostattuja puhesynteesimalleja. Meitä kiinnostaa digitaalisten kertojien kehitys myös vähemmistökielille – suomenruotsia puhuva koneääni on tarkoitus niin ikään ottaa pian käyttöön.”

Pilottijakso kestää vuoden. Lukijaa jatkokehitetään pilottijakson aikana saadun palautteen avulla. Esimerkiksi vierasperäisten sanojen ja nimien lausumista on tarkoitus parantaa merkittävästi.

“Tämä on meille kotimaisena toimijana merkittävä virstanpylväs. Olemme innoissamme Ylen kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja toivomme, että se jatkuu kokeilujakson jälkeenkin”, kommentoi a.i.materin toimitusjohtaja Lauri Falck.

Yhteyshenkilöt:
Lauri Falck
Toimitusjohtaja
+358 40 725 7050
lauri.falck@aimater.com

Jouni Frilander
Innovation lead
+358 40 548 1736
jouni.frilander@yle.fi

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

Mies istuu toimistolla työpöytänsä ääressä. Valokuva on otettu takaapäin, joten kuvassa näkyy henkilön selkä ja tietokoneen näytöt, takana näkyy sumealla muuta toimistoa.
16.8.2024
Case-esimerkki Ylelle toteutetusta kieliteknologian projektista, jossa hyödynnettiin CLIP-tekoälymallia kuvahaun sujuvoittamiseen materiaaliarkistoista.
Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.
2.4.2024
Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePress-näköislehtipalvelulle pipelinen, joka pystyy tunnistamaan näköislehtien artikkelit ja toimittamaan niistä ääniversiot.
Selko Digitalin logo, jossa silmä ja teksti Selko Digital.
19.6.2023
Saavutettavuuteen erikoistunut yhteistyökumppanimme Selko Digital avaa vieraskynäblogissa koneäänien ja puheentunnistuksen vaikutusta digimaailman yhdenvertaisuuteen.
Kaksi Fölin keltaista bussia Turun Kauppatorin laidalla. Takana on Kop-kolmio ja ruotsalainen teatteri.
29.11.2022
Turun seudun joukkoliikenne Föli otti käyttöön a.i.materin valmistaman koneäänen pysäkki- ja muiden kuulutusten tekemiseen busseissa.
Kannattevan tietokoneen näyttö, jossa on Työmarkkinatorin verkkosivut auki. Taustalle harmaa seinä ja pöydällä kyniä ja kahvikuppi.
22.11.2022
Työmarkkinatori paransi sivustonsa saavutettavuutta ottamalla käyttöön verkkosivulukijan. Sivusto on ensimmäinen, jolle suomenruotsalainen koneääni-Amanda tuli käyttöön.
Käsi, jossa älypuhelin. Puhelimen ruudussa näkyy Editan äänikirja Ihon alle kansi, jonka aimater teki ääniversioksi.
8.2.2022
Pääsimme toteuttamaan Editan ensimmäisen ammatillisten opintojen oppimateriaaleista tehdyn äänikirjan koneääni Ilonan lukemana.