Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.

a.i.mater tuottaa ePress®-näköislehtipalvelun kuunneltavat artikkelit

ePress on suomalainen teknologiayhtiö, joka tarjoaa reaaliaikaisesti julkaistavia digitaalisia lehtihyllyjä jakelukumppaniensa, kuten kirjastojen, matkailu- ja majoitusliikkeiden ja muiden julkisten tilojen käyttöön. ePress-palvelun valikoimasta löytyy yli 250 sanomalehteä ja yli 200 aikakauslehteä.

ePress näkee digitaalisen mediakentän muuttuvan nopeasti, joten se on panostanut tekniseen kehitykseen, uusiin innovaatioihin sekä sisältöpalveluiden laajentamiseen ja monipuolistamiseen.

Yritys otti alun perin yhteyttä a.i.materiin jouluna 2021. Yhteydenotosta lähti yksi mielenkiintoisimmista projekteistamme tähän mennessä, jonka ansiosta suosituimmat lehdet ovat ePress-palvelussa nyt myös kuunneltavissa. Koneäänen käyttö oli käytännössä ainoa mahdollinen vaihtoehto tähän projektiin, jotta yön aikana ilmestyvät näköislehdet ovat heti aamun ensimmäisillekin lukijoille kuunneltavissa.

Kimmo Laine ePressiltä kertoo, miten päätyivät a.i.materiin:

”Tutustuimme erilaisiin audiototeutuksiin mitä markkinoilta löytyy ja yhden ison aikakauslehtikustantajan käytössä oleva toteutus vaikutti kiinnostavimmalta. Nopean tutkimuksen tuloksena selvitimme a.i.materin olevan toteutuksen takana. Päätös oli lopulta helppo, koska vastaavanlaatuista koneääntä ei muualta markkinasta saa ja ison plussan antoi tietysti yrityksen kotimaisuus.”

Keskiössä konenäkö ja puhesynteesi

Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePressille pipelinen, joka pystyy tunnistamaan artikkelit ja niiden metatiedot näköislehdistä. Tämän ansiosta ePress-palvelu saa tarjottua asiakkailleen sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleista sekä raakateksti- että ääniversiot. Lukijaääninä käytössä ovat Ilona ja suomenruotsia puhuva Amanda.

Ensimmäiset kymmenen suosituinta sanomalehteä saatiin kuunneltavaan muotoon loppuvuodesta 2022 ja kymmenen suosituinta aikakauslehteä alkuvuodesta 2023. Projektia jatkettiin syksyllä 2023, jonka päätteeksi palveluun saatiin kymmenen seuraavaksi suosituinta sanoma- ja aikakauslehteä. Yhteensä ePressistä pääsee tähän mennessä kuuntelemaan neljääkymmentä lehteä, mm. Hesaria, Turun Sanomia, Aamulehteä, Lapin Kansaa, Kalevaa, Maaseudun Tulevaisuutta, Hufvudstadsbladetia, Iltalehteä, Ilta-Sanomia, Me Naisia, Annaa, Kauppalehteä, Dekoa ja niin edelleen. Kuunneltavaa valikoimaa löytyy siis jo nyt monipuolisesti.

Projektin tekninen toteutus alkoi audiomuotoon muunnettaviin lehtiin tutustumisella ja konenäkömallin koulutusmateriaalin keräämisellä. Jokaisesta lehdestä oli tarpeen tarkistaa taitto: onko eri päivinä julkaistavien lehtien tai esimerkiksi tiettyjen liitteiden välillä taitossa merkittäviä eroja. Tutustumisen perusteella keräsimme lehdistä kattavan määrän aukeamia, joiden sisällöt annotoimme – kävimme siis aukeamat läpi ja merkitsimme niihin, mistä artikkelit ja niiden tarvittavat metatiedot löytyvät.

Tästä annotoidusta materiaalista päästään kouluttamaan mallia, joka osaa automaattisesti tunnistaa lehtien artikkelit ja luettavat sisällöt. Mallista ei kuitenkaan saa täydellistä: lehdessä saattaa olla esimerkiksi viikonloppu-, juhannus- tai joululiite, jossa on käytetty erilaista taittoa. Joskus tällaisessa tapauksessa malli ei osaa lukea vaikkapa kolumneja oikeassa järjestyksessä – joskus taas otsikon kirjaimet saattavat olla piirrettyjä tai väännetty sellaiseen muotoon, että malli tulkitsee sen kuvana ja jättää otsikon lukematta. Lehtien erilaisia oikkuja ja poikkeuksia on pyritty korjaamaan mahdollisimman kattavin säännöin.

Käyttäjiltä ja kustantajilta positiivista palautetta

Kuunneltavat julkaisut parantavat palvelun käytettävyyttä ja saavutettavuutta: käyttäjille annetaan valinnanvaraa sisällön kuluttamisen muotoon. Kun ihmiset ovat tyytyväisiä palveluun, he niin ikään käyttävät vapaa-aikaansa palvelusta löytyvien lehtien parissa. Kuuntelumahdollisuus onkin tuonut Kimmo Laineen mukaan hyvää palautetta:

”Audio-ominaisuuden käyttöönotto on saanut valtavasti positiivista palautetta niin ePress-käyttäjiltä, kuin ePress-kustantajilta. Meille audio on luonnollinen seuraava askel viedessämme palveluamme seuraavalle tasolle, jolloin pystymme vastaamaan yhä laajemman käyttäjäjoukon tarpeisiin. Toimimme paljon julkishallinnon asiakkuuksien kanssa, joille on asetettu tarkat aineistojen saavutettavuusvaatimukset, joita pyrimme omasta puolestamme näillä uusilla ominaisuuksilla tukemaan.”

Projekti ePressin kanssa on kestänyt jo muutaman vuoden ja yhteistyö on ollut antoisaa. Myös ePress kehuu yhteistyön a.i.materin kanssa olleen mutkatonta ja sovitut aikataulut ovat pitäneet.

ePress-palvelun verkkosivuilta pääset tutustumaan lisää palveluun.

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

Kuulokkeet tietokonepöydän päällä.
14.3.2024
Yle on ottanut käyttöön a.i.materin kehittämän kuuntelumahdollisuuden uutissivuilleen. Kuunteluominaisuus parantaa palvelun digitaalista saavutettavuutta.
Selko Digitalin logo, jossa silmä ja teksti Selko Digital.
19.6.2023
Saavutettavuuteen erikoistunut yhteistyökumppanimme Selko Digital avaa vieraskynäblogissa koneäänien ja puheentunnistuksen vaikutusta digimaailman yhdenvertaisuuteen.
Kaksi Fölin keltaista bussia Turun Kauppatorin laidalla. Takana on Kop-kolmio ja ruotsalainen teatteri.
29.11.2022
Turun seudun joukkoliikenne Föli otti käyttöön a.i.materin valmistaman koneäänen pysäkki- ja muiden kuulutusten tekemiseen busseissa.
Kannattevan tietokoneen näyttö, jossa on Työmarkkinatorin verkkosivut auki. Taustalle harmaa seinä ja pöydällä kyniä ja kahvikuppi.
22.11.2022
Työmarkkinatori paransi sivustonsa saavutettavuutta ottamalla käyttöön verkkosivulukijan. Sivusto on ensimmäinen, jolle suomenruotsalainen koneääni-Amanda tuli käyttöön.
Käsi, jossa älypuhelin. Puhelimen ruudussa näkyy Editan äänikirja Ihon alle kansi, jonka aimater teki ääniversioksi.
8.2.2022
Pääsimme toteuttamaan Editan ensimmäisen ammatillisten opintojen oppimateriaaleista tehdyn äänikirjan koneääni Ilonan lukemana.
Kuva kaappaus Suomen Kuvalehden artikkeleita, joista aimaterin Ilona-koneääni lukee joka viikko muutaman kuunneltavaan muotoon.
1.10.2021
Ilona-koneääntä kuullaan viikoittain Suomen Kuvalehden artikkeleissa. Luonnollinen koneääni on saanut kuulijoilta positiivista palautetta.