a.i.mater puheohjaus prosessityössä ja bioturvallisuus

Onko yrityksesi bioturvallisuus kunnossa?

Vuonna 2020 levinnyt koronapandemia on tuonut näkyvästi esille, että useimmat yhteiskunnat ja yritykset eivät ole varautuneet vielä riittävän hyvin vastaavanlaisiin epidemioihin. On ensisijaisen tärkeää, että yhä useammat yritykset parantavat bioturvallisuuteen liittyviä käytäntöjään, jotta tartuntatautien leviämistä voidaan estää tulevaisuudessa entistä tehokkaammin. 

Bioturvallisuus on aiemmin huomioitu keskeisenä osana työn käytäntöjä vain tietyillä aloilla, kuten esimerkiksi terveydenhuollossa, lääketeollisuudessa, elintarviketeollisuudessa ja maataloudessa, joissa sen kriittisyys on osa arkipäiväisen toiminnan luonnetta.

Tulevaisuudessa kuitenkin lähes jokaisen yrityksen on tarpeellista pohtia omaa bioturvallisuuttaan ja tarvittaessa lisätä uusia käytäntöjä osaksi omia toimintatapojaan.

 

Bioturvallisuus vähentää tautien leviämisen riskiä

Bioturvallisuus kuvaa kaikkia niitä keinoja, joilla voidaan ehkäistä tarttuvien tautien leviämistä ihmisestä tai eläimestä toiseen, tai ympäristöön. Yrityksissä tämä tarkoittaa henkilöstön ja tilojen altistumisen rajoittamista mahdollisesti tautia aiheuttaville biologisille tekijöille.

Tavallisesti bioturvallisuuden käytännöt liittyvät mm. puhdistus- ja desinfiointimenetelmiin, henkilöstön suojavaatetukseen, työtapoihin, suojakalusteisiin ja yleisiin menettelytapoihin. Bioturvallisuus ja siihen liittyvät ohjeistukset tulee arvioida aina yksilöllisesti ja yrityskohtaisesti niin, että kaikki mahdolliset olosuhteet ja vaikuttavat tekijät ovat otettu huomioon.

 

Lähes jokaisen yrityksen on hyvä tarkastella omaa bioturvallisuuttaan

Vaikka bioturvallisuus korostuu tietyillä aloilla toimialan luonteesta johtuen, viimeistään koronapandemia on osoittanut, että siihen liittyviä käytäntöjä tulee miettiä kaikissa yrityksissä, joissa ihmiset työskentelevät samoissa tiloissa ja fyysisesti yhdessä. Yrityksen käytäntöjä on tärkeää tarkastella bioturvallisuuden näkökulmasta ja pohtia, kuinka tartuntariski voidaan minimoida mahdollisimman tehokkaasti.

Pandemian aikana monissa yrityksissä on otettu käyttöön tarkat rajoitukset esimerkiksi tilojen käytön, kokoontumisten tai työskentelymuotojen suhteen. Kun niin sanottuun normaaliin arkeen palataan, on aika arvioida, mitkä käytännöt voidaan ottaa pysyväksi osaksi arkipäivää.

 

Noptera tukee työn bioturvallisuutta

Ohjelmistoyritys a.i.materin Noptera-ohjelmisto tukee vahvasti bioturvallisuuden periaatteita. Ääniohjauksella toimivan ohjelmiston avulla voidaan vähentää merkittävästi manuaalisesti tehtäviä kirjauksia ja dokumentointeja. Kun kirjaukset tehdään ääniohjauksella, työntekijöiden ei tarvitse käyttää esimerkiksi yhteisiä päätelaitteita tai muita kirjausvälineitä. Lisäksi Nopteran avulla voidaan vähentää lähikontakteja esimerkiksi kouluttamisen, perehdyttämisen ja muiden työtehtävien yhteydessä, jotka perinteisesti ovat vaatineet useamman työntekijän fyysisen läsnäolon. 

Ohjelmisto voi kouluttaa, ohjata ja auttaa työntekijää työssä ilman, että tämän tarvitsee olla lähietäisyydellä toisen työntekijän kanssa. Ohjelmisto voi myös tarvittaessa muistuttaa bioturvallisuuteen liittyvistä käytännöistä, kuten esimerkiksi käsihygieniasta.

 

Varaudu paremmin ja tehosta tuottavuutta avullamme

Kuten globaali koronaepidemia on osoittanut, vastaaviin kriiseihin on elintärkeää varautua ennakkoon yhteiskunnan joka tasolla. Siksi on toivottavaa, että bioturvallisuus tulee tutuksi osaksi niin yksityisen kuin julkisen sektorin käytäntöjä ja arkea. Lisäksi pandemian aiheuttaman talouskriisin jälkeen monissa yrityksissä korostuvat paineet tuottavuuden lisäämisestä, monissa tapauksissa entistä pienemmällä työvoimalla.

Noptera tarjoaa ratkaisuja bioturvallisuutta tukeviin käytäntöihin, mutta tarjoaa tukea myös tuottavuuden parantamiseen sekä vajaan työvoiman haasteisiin. Lue lisää Nopteran hyödyistä!

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

Kaksi henkilöä istuvat sohvalla läppärit sylissä. Kasvot on rajattu pois kuvasta.
9.9.2024
Digipalvelulaki ja esteettömyysdirektiivi laajenevat kesäkuussa 2025. Artikkelissa kerrotaan, keitä laki koskee myös jatkossa ja mitä saavutettavuusvaatimukset käytännössä ovat. Erityishuomiota kiinnitetään sähkö- ja äänikirjoihin.
Mies istuu toimistolla työpöytänsä ääressä. Valokuva on otettu takaapäin, joten kuvassa näkyy henkilön selkä ja tietokoneen näytöt, takana näkyy sumealla muuta toimistoa.
16.8.2024
Case-esimerkki Ylelle toteutetusta kieliteknologian projektista, jossa hyödynnettiin CLIP-tekoälymallia kuvahaun sujuvoittamiseen materiaaliarkistoista.
Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.
2.4.2024
Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePress-näköislehtipalvelulle pipelinen, joka pystyy tunnistamaan näköislehtien artikkelit ja toimittamaan niistä ääniversiot.
Keskellä lukee toukokuun ääniuutiset. Taustalla kuva kuulokkeista kirjapinon päällä, kuulokkeiden vieressä on juomalasi, jossa sitruunaviipale ja kukkiva omenapuun oksa.
31.5.2023
Toukokuun ääniuutisten aiheina Google Bard, Metan uusi kielimalli, Applen uudet saavutettavuusominaisuudet, kielivähemmistöille suunnattu chatbot ja älykkäät NPC:t.
Nainen istuu auton etupenkillä kuulokkeet päässä ja pädi sylissä.
17.5.2023
Tekoäly ja kieliteknologia mahdollistavat uudenlaisia ja kiinnostavampia tapoja oppia uusia kieliä. Esimerkiksi kieltenoppimissovellukset hyödyntävät luonnollisen kielen käsittelyä.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
28.4.2023
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.