Lauri Falck a.i.materilta AI Finlandin esiintymislavalla. Taustalla kaaviot, jotka tämän artikkelin lopussa.

Marraskuun puhujakeikat koneäänistä ja audiosisällöistä

Marraskuussa saimme kutsut kahteen eri tapahtumaan, joissa molemmissa aiheenamme olivat modernit koneäänet ja se, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Tässä artikkelissa esittelyt molemmista tapahtumista ja kaavioita Suomessa kulutetusta audiosisällöstä.

AI Finland

Ensimmäinen marraskuuta Turun vierailu- ja innovaatiokeskus Joesta striimattiin tekoälyyn keskittyvää tapahtumaa, AI Finlandia. AI Finland on vuosittainen tapahtuma, joka on tarkoitettu tekoälyalan tutkijoille, yrityksille, opiskelijoille ja julkisille toimijoille. Teemoina vuoden 2022 AI Finlandissa olivat tekoälyn tila tänään, merenkulku ja terveys. Ohjelmassa oli puheenvuoroja, teollisuuden esimerkkejä, mielenkiintoisia tekoäly-caseja, paneelikeskustelu, sekä verkostoitumista. Järjestäjinä olivat muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland sekä Turku Business Region.

a.i.materilta Lauri oli kertomassa luonnollisen kuuloisista koneäänistä ja soittamassa Ilonan ja Amandan ääninäytteet. Tapahtuma oli itseasiassa ensimmäinen, jossa liveyleisölle soitettiin uuden suomenruotsalaisen Amanda-koneäänen ääninäyte. Molemmista ääninäytteistä oli kiva saada heti esityksen jälkeen kasvokkain palautetta koneäänten luonnollisuudesta.

Puheenvuoro painottui moderneihin koneääniin ja siihen, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Asiakkaistamme esittelimme tarkemmin Suomen Kuvalehden, jolle olemme jo miltei kahden vuoden ajan tehneet viikoittaiset koneääni-Ilonan lukemat audioartikkelit.

Audioartikkelien lisäksi koneäänet voidaan ottaa median käyttöön esimerkiksi uutissovelluksiin, verkkosivulukijaksi ja podcasteihin. Suomenruotsalainen koneäänen todettiin olevan hyvä lisä lukemaan erityisesti julkisten toimijoiden sisältöjä, jotka ovat suomeksi ja ruotsiksi.

Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman lavalla vierailukeskus Joessa.
Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman esiintymislavalla.

Audio Networking Event

Marraskuun 17. päivä a.i.mater oli edustamassa Slushin sivutapahtuma Audio Networking Eventissä. Tapahtuman teemana oli uusimmat aiheet ja innovaatiot Euroopan audio-verkostossa. Tapahtuman pääjärjestäjän Future Media Hubsin lisäksi tapahtumaa olivat tekemässä Yle, Flanders Investment & Trade ja Storytek Creative Hub.

Future Media Hubs on eri mediaorganisaatioista koostuva kansainvälinen verkosto. Tavoitteena on ”tulevaisuuden mediakeskukset”, kehittämällä mediateollisuuden ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Tausta-ajatuksena on se, miten uudet ideat pääsevät kasvamaan samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta.

Sekä AI Finlandissa että Audio Networking Eventissä esittelimme alla olevat kaaviot audion kulutuksesta. Molemmista kaavioista voi havaita audiomateriaalien kasvavan kuluttamisen trendin. Ensimmäisestä näkyy äänikirjojen myynti Suomessa vuosina 2010–2021. Asteikkona on miljoona euroa. Toisessa kaaviossa taas on podcast-kuuntelijat Suomessa ikäryhmittäin vuosina 2019–2021. Asteikkona on prosenttiosuus väestöstä. Podcast-kaavion oikeassa laidassa on kaikki kuuntelijat yhdistettynä.

Pylväskaavio äänikirjojen myynnistä Suomessa vuosilta 2010-2021. Voimakkaasti kasvava trendi lähtee vuodesta 2018.

Lähteenä ensimmäiselle kaaviolle Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot, toiselle kaaviolle Tilastokeskuksen antamat luvut.

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

Kännykän näyttö, jossa näkyy Rakennuslehden artikkeli, joka kertoo, että Rakennuslehden artikkelit ovat nyt kuunneltavia. Kännykkää pitelee käsi ja taustalla näkyy sepeliä.
5.2.2025
Rakennuslehden kuunneltavat artikkelit ovat saaneet lukijoilta positiivisen vastaanoton ja kuuntelumäärät ovat yllättäneet toimituksessa. Referenssitarinassa kerrotaan, miten Rakennuslehti koki verkkosivulukijan käyttöönoton.
Pöydälle on levitetty Sushi go lautapeli. Kuvan reunoilla näkyy työntekijöiden käsiä, jotka pelaavat peliä.
18.12.2024
Artikkelissa summataan vuoden 2024 projektit; pääsimme tekemään teetettyjä ääniklooneja, äänirajapintoja, verkkosivulukijoita ja ohjelmistokehitystä. Sisäisiä kehitysprojekteja löytyy myös aina; tänä vuonna ääniverstasta ja asiakasportaalia.
18.10.2024
Suomen ensimmäistä tekoälyyn keskittyvää palkintogaalaa juhlitaan 23.10.2024 julkistamalla kunkin kategorian voittajat. a.i.mater on kolmen kärjessä asiakaskokemus-kategoriassa.
Kaksi henkilöä istuvat sohvalla läppärit sylissä. Kasvot on rajattu pois kuvasta.
9.9.2024
Digipalvelulaki ja esteettömyysdirektiivi laajenevat kesäkuussa 2025. Artikkelissa kerrotaan, keitä laki koskee myös jatkossa ja mitä saavutettavuusvaatimukset käytännössä ovat. Erityishuomiota kiinnitetään sähkö- ja äänikirjoihin.
Nainen istuu ulkona maalaustelineen kanssa ja katsoo juuri väripalettia kädessään. Taustalla on abstrakti maalaus. Valo tulee naisen takaa, joten hänen hiukset korostuvat muuten tummasta kuvasta. Naisella on kuulokkeet korvilla.
13.6.2024
Käsittelyssä kielimuurien häviäminen, henkilökohtaisemmat ääniassistentit, älykodit, äänikloonit, tekoälyllä tuotettava musiikki, median kulutus, terveyssovellukset, asiakaspalvelu, biometrinen tunnistautuminen ja smart city -ajatus.
Nainen istuu toimistotuolissa tietokoneen edessä ja katsoo näyttöä. Toinen käsi on näppäimistöllä. Taustalla on isot ikkunat.
16.5.2024
Sekä ruudunlukuohjelma että verkkosivulukija lukee verkkosivuja ääneen. Oleellisen ero on, että ruudunlukijat on tarkoitettu henkilöille, joilla on näkemisen tai motorisen tai kognitiivisen puolen kanssa rajoitteita, kun taas verkkosivulukija sopii paljon