Lauri Falck a.i.materilta AI Finlandin esiintymislavalla. Taustalla kaaviot, jotka tämän artikkelin lopussa.

Marraskuun puhujakeikat koneäänistä ja audiosisällöistä

Marraskuussa saimme kutsut kahteen eri tapahtumaan, joissa molemmissa aiheenamme olivat modernit koneäänet ja se, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Tässä artikkelissa esittelyt molemmista tapahtumista ja kaavioita Suomessa kulutetusta audiosisällöstä.

AI Finland

Ensimmäinen marraskuuta Turun vierailu- ja innovaatiokeskus Joesta striimattiin tekoälyyn keskittyvää tapahtumaa, AI Finlandia. AI Finland on vuosittainen tapahtuma, joka on tarkoitettu tekoälyalan tutkijoille, yrityksille, opiskelijoille ja julkisille toimijoille. Teemoina vuoden 2022 AI Finlandissa olivat tekoälyn tila tänään, merenkulku ja terveys. Ohjelmassa oli puheenvuoroja, teollisuuden esimerkkejä, mielenkiintoisia tekoäly-caseja, paneelikeskustelu, sekä verkostoitumista. Järjestäjinä olivat muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland sekä Turku Business Region.

a.i.materilta Lauri oli kertomassa luonnollisen kuuloisista koneäänistä ja soittamassa Ilonan ja Amandan ääninäytteet. Tapahtuma oli itseasiassa ensimmäinen, jossa liveyleisölle soitettiin uuden suomenruotsalaisen Amanda-koneäänen ääninäyte. Molemmista ääninäytteistä oli kiva saada heti esityksen jälkeen kasvokkain palautetta koneäänten luonnollisuudesta.

Puheenvuoro painottui moderneihin koneääniin ja siihen, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Asiakkaistamme esittelimme tarkemmin Suomen Kuvalehden, jolle olemme jo miltei kahden vuoden ajan tehneet viikoittaiset koneääni-Ilonan lukemat audioartikkelit.

Audioartikkelien lisäksi koneäänet voidaan ottaa median käyttöön esimerkiksi uutissovelluksiin, verkkosivulukijaksi ja podcasteihin. Suomenruotsalainen koneäänen todettiin olevan hyvä lisä lukemaan erityisesti julkisten toimijoiden sisältöjä, jotka ovat suomeksi ja ruotsiksi.

Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman lavalla vierailukeskus Joessa.
Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman esiintymislavalla.

Audio Networking Event

Marraskuun 17. päivä a.i.mater oli edustamassa Slushin sivutapahtuma Audio Networking Eventissä. Tapahtuman teemana oli uusimmat aiheet ja innovaatiot Euroopan audio-verkostossa. Tapahtuman pääjärjestäjän Future Media Hubsin lisäksi tapahtumaa olivat tekemässä Yle, Flanders Investment & Trade ja Storytek Creative Hub.

Future Media Hubs on eri mediaorganisaatioista koostuva kansainvälinen verkosto. Tavoitteena on ”tulevaisuuden mediakeskukset”, kehittämällä mediateollisuuden ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Tausta-ajatuksena on se, miten uudet ideat pääsevät kasvamaan samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta.

Sekä AI Finlandissa että Audio Networking Eventissä esittelimme alla olevat kaaviot audion kulutuksesta. Molemmista kaavioista voi havaita audiomateriaalien kasvavan kuluttamisen trendin. Ensimmäisestä näkyy äänikirjojen myynti Suomessa vuosina 2010–2021. Asteikkona on miljoona euroa. Toisessa kaaviossa taas on podcast-kuuntelijat Suomessa ikäryhmittäin vuosina 2019–2021. Asteikkona on prosenttiosuus väestöstä. Podcast-kaavion oikeassa laidassa on kaikki kuuntelijat yhdistettynä.

Pylväskaavio äänikirjojen myynnistä Suomessa vuosilta 2010-2021. Voimakkaasti kasvava trendi lähtee vuodesta 2018.

Lähteenä ensimmäiselle kaaviolle Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot, toiselle kaaviolle Tilastokeskuksen antamat luvut.

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

Nainen istuu toimistotuolissa tietokoneen edessä ja katsoo näyttöä. Toinen käsi on näppäimistöllä. Taustalla on isot ikkunat.
16.5.2024
Sekä ruudunlukuohjelma että verkkosivulukija lukee verkkosivuja ääneen. Oleellisen ero on, että ruudunlukijat on tarkoitettu henkilöille, joilla on näkemisen tai motorisen tai kognitiivisen puolen kanssa rajoitteita, kun taas verkkosivulukija sopii paljon
Henkilö istuu lattialla kirjan edessä tekemässä muistiinpanoja. Hänellä on kuulokkeet päässä. Kuvaotettu ylhäältäpäin.
23.4.2024
Tietoa voidaan kuluttaa monin eri tavoin: tämä monimuotoisuus tulisi huomioida myös sisältöä tuottaessa. Ääni ja teksti tukevat toisiaan ja antavat sisällön kuluttajalle valinnanvaraa päättää.
Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.
2.4.2024
Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePress-näköislehtipalvelulle pipelinen, joka pystyy tunnistamaan näköislehtien artikkelit ja toimittamaan niistä ääniversiot.
Kuulokkeet tietokonepöydän päällä.
14.3.2024
Yle on ottanut käyttöön a.i.materin kehittämän kuuntelumahdollisuuden uutissivuilleen. Kuunteluominaisuus parantaa palvelun digitaalista saavutettavuutta.
Aimaterin työntekijät Roope ja Niko tutkivat työpöydän edessä tietokoneelta jotain. Roope juuri osoittaa kädellään näyttöä.
28.2.2024
Artikkelissa esitellään ja vertaillaan verkkosivulukijaa ja äänirajapintaa: miten ne toimivat ja mikä tapa sopii mihinkin tarkoitukseen.
Educa-messujen 2024 logo
29.1.2024
a.i.mater oli mukana Educa-messuilla näytteilleasettajan roolissa. Paljon kiinnostavia kohtaamisia, keskusteluja mahdollisten uusien asiakkaiden kanssa, sekä nykyisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien tapaamisia.