Lauri Falck a.i.materilta AI Finlandin esiintymislavalla. Taustalla kaaviot, jotka tämän artikkelin lopussa.

Marraskuun puhujakeikat koneäänistä ja audiosisällöistä

Marraskuussa saimme kutsut kahteen eri tapahtumaan, joissa molemmissa aiheenamme olivat modernit koneäänet ja se, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Tässä artikkelissa esittelyt molemmista tapahtumista ja kaavioita Suomessa kulutetusta audiosisällöstä.

AI Finland

Ensimmäinen marraskuuta Turun vierailu- ja innovaatiokeskus Joesta striimattiin tekoälyyn keskittyvää tapahtumaa, AI Finlandia. AI Finland on vuosittainen tapahtuma, joka on tarkoitettu tekoälyalan tutkijoille, yrityksille, opiskelijoille ja julkisille toimijoille. Teemoina vuoden 2022 AI Finlandissa olivat tekoälyn tila tänään, merenkulku ja terveys. Ohjelmassa oli puheenvuoroja, teollisuuden esimerkkejä, mielenkiintoisia tekoäly-caseja, paneelikeskustelu, sekä verkostoitumista. Järjestäjinä olivat muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland sekä Turku Business Region.

a.i.materilta Lauri oli kertomassa luonnollisen kuuloisista koneäänistä ja soittamassa Ilonan ja Amandan ääninäytteet. Tapahtuma oli itseasiassa ensimmäinen, jossa liveyleisölle soitettiin uuden suomenruotsalaisen Amanda-koneäänen ääninäyte. Molemmista ääninäytteistä oli kiva saada heti esityksen jälkeen kasvokkain palautetta koneäänten luonnollisuudesta.

Puheenvuoro painottui moderneihin koneääniin ja siihen, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Asiakkaistamme esittelimme tarkemmin Suomen Kuvalehden, jolle olemme jo miltei kahden vuoden ajan tehneet viikoittaiset koneääni-Ilonan lukemat audioartikkelit.

Audioartikkelien lisäksi koneäänet voidaan ottaa median käyttöön esimerkiksi uutissovelluksiin, verkkosivulukijaksi ja podcasteihin. Suomenruotsalainen koneäänen todettiin olevan hyvä lisä lukemaan erityisesti julkisten toimijoiden sisältöjä, jotka ovat suomeksi ja ruotsiksi.

Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman lavalla vierailukeskus Joessa.
Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman esiintymislavalla.

Audio Networking Event

Marraskuun 17. päivä a.i.mater oli edustamassa Slushin sivutapahtuma Audio Networking Eventissä. Tapahtuman teemana oli uusimmat aiheet ja innovaatiot Euroopan audio-verkostossa. Tapahtuman pääjärjestäjän Future Media Hubsin lisäksi tapahtumaa olivat tekemässä Yle, Flanders Investment & Trade ja Storytek Creative Hub.

Future Media Hubs on eri mediaorganisaatioista koostuva kansainvälinen verkosto. Tavoitteena on ”tulevaisuuden mediakeskukset”, kehittämällä mediateollisuuden ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Tausta-ajatuksena on se, miten uudet ideat pääsevät kasvamaan samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta.

Sekä AI Finlandissa että Audio Networking Eventissä esittelimme alla olevat kaaviot audion kulutuksesta. Molemmista kaavioista voi havaita audiomateriaalien kasvavan kuluttamisen trendin. Ensimmäisestä näkyy äänikirjojen myynti Suomessa vuosina 2010–2021. Asteikkona on miljoona euroa. Toisessa kaaviossa taas on podcast-kuuntelijat Suomessa ikäryhmittäin vuosina 2019–2021. Asteikkona on prosenttiosuus väestöstä. Podcast-kaavion oikeassa laidassa on kaikki kuuntelijat yhdistettynä.

Pylväskaavio äänikirjojen myynnistä Suomessa vuosilta 2010-2021. Voimakkaasti kasvava trendi lähtee vuodesta 2018.

Lähteenä ensimmäiselle kaaviolle Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot, toiselle kaaviolle Tilastokeskuksen antamat luvut.

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

Aimaterin työntekijät Roope ja Niko tutkivat työpöydän edessä tietokoneelta jotain. Roope juuri osoittaa kädellään näyttöä.
28.2.2024
Artikkelissa esitellään ja vertaillaan verkkosivulukijaa ja äänirajapintaa: miten ne toimivat ja mikä tapa sopii mihinkin tarkoitukseen.
Educa-messujen 2024 logo
29.1.2024
a.i.mater oli mukana Educa-messuilla näytteilleasettajan roolissa. Paljon kiinnostavia kohtaamisia, keskusteluja mahdollisten uusien asiakkaiden kanssa, sekä nykyisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien tapaamisia.
10.1.2024
Digiaudion kulutus kasvaa edelleen, ääni on yhä tärkeämpi osa brändistrategiaa ja ääniklooneja voi hyödyntää muuhunkin kuin hupailuun. Muun muassa näihin voi hyödyntää moderneja koneääniä kuluvana vuonna.
21.12.2023
a.i.materin joulutervehdyksenä koneääni Ilonan lukema äänisatu Kiljusen perheen jouluaaton vietosta.
Lähikuva kädestä, joka on tietokoneen hiiren päällä. Taustalla näppäimistä, kaksi näyttöä, läppärin kulma ja kahvimuki.
29.11.2023
Turun yliopiston tutkimusryhmä TurkuNLP on avannut sivuston, jonka kautta sinäkin voit osallistua suomenkielisen keskustelevan tekoälyn kehitykseen. Artikkelissa avataan enemmän kielimallien kehityksen taustoja.
Nainen makoilee sängyllä kuulokkeet päässä, katselee vieressä olevaa kulhollista hedelmiä.
29.9.2023
Käydään läpi digiaudiotutkimusta, jossa syvennytään suomalaisten kuuntelutottumuksiin. Vastauksissa näkyy, miten digiaudion kuuntelusta on tullut valtavirtaa.