Lauri Falck a.i.materilta AI Finlandin esiintymislavalla. Taustalla kaaviot, jotka tämän artikkelin lopussa.

Marraskuun puhujakeikat koneäänistä ja audiosisällöistä

Marraskuussa saimme kutsut kahteen eri tapahtumaan, joissa molemmissa aiheenamme olivat modernit koneäänet ja se, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Tässä artikkelissa esittelyt molemmista tapahtumista ja kaavioita Suomessa kulutetusta audiosisällöstä.

AI Finland

Ensimmäinen marraskuuta Turun vierailu- ja innovaatiokeskus Joesta striimattiin tekoälyyn keskittyvää tapahtumaa, AI Finlandia. AI Finland on vuosittainen tapahtuma, joka on tarkoitettu tekoälyalan tutkijoille, yrityksille, opiskelijoille ja julkisille toimijoille. Teemoina vuoden 2022 AI Finlandissa olivat tekoälyn tila tänään, merenkulku ja terveys. Ohjelmassa oli puheenvuoroja, teollisuuden esimerkkejä, mielenkiintoisia tekoäly-caseja, paneelikeskustelu, sekä verkostoitumista. Järjestäjinä olivat muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland sekä Turku Business Region.

a.i.materilta Lauri oli kertomassa luonnollisen kuuloisista koneäänistä ja soittamassa Ilonan ja Amandan ääninäytteet. Tapahtuma oli itseasiassa ensimmäinen, jossa liveyleisölle soitettiin uuden suomenruotsalaisen Amanda-koneäänen ääninäyte. Molemmista ääninäytteistä oli kiva saada heti esityksen jälkeen kasvokkain palautetta koneäänten luonnollisuudesta.

Puheenvuoro painottui moderneihin koneääniin ja siihen, miten mediayhtiöt voivat käyttää niitä audiosisältöjen tarjoamisessa. Asiakkaistamme esittelimme tarkemmin Suomen Kuvalehden, jolle olemme jo miltei kahden vuoden ajan tehneet viikoittaiset koneääni-Ilonan lukemat audioartikkelit.

Audioartikkelien lisäksi koneäänet voidaan ottaa median käyttöön esimerkiksi uutissovelluksiin, verkkosivulukijaksi ja podcasteihin. Suomenruotsalainen koneäänen todettiin olevan hyvä lisä lukemaan erityisesti julkisten toimijoiden sisältöjä, jotka ovat suomeksi ja ruotsiksi.

Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman lavalla vierailukeskus Joessa.
Lauri Falck a.i.materilta AI Finland tapahtuman esiintymislavalla.

Audio Networking Event

Marraskuun 17. päivä a.i.mater oli edustamassa Slushin sivutapahtuma Audio Networking Eventissä. Tapahtuman teemana oli uusimmat aiheet ja innovaatiot Euroopan audio-verkostossa. Tapahtuman pääjärjestäjän Future Media Hubsin lisäksi tapahtumaa olivat tekemässä Yle, Flanders Investment & Trade ja Storytek Creative Hub.

Future Media Hubs on eri mediaorganisaatioista koostuva kansainvälinen verkosto. Tavoitteena on ”tulevaisuuden mediakeskukset”, kehittämällä mediateollisuuden ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Tausta-ajatuksena on se, miten uudet ideat pääsevät kasvamaan samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta.

Sekä AI Finlandissa että Audio Networking Eventissä esittelimme alla olevat kaaviot audion kulutuksesta. Molemmista kaavioista voi havaita audiomateriaalien kasvavan kuluttamisen trendin. Ensimmäisestä näkyy äänikirjojen myynti Suomessa vuosina 2010–2021. Asteikkona on miljoona euroa. Toisessa kaaviossa taas on podcast-kuuntelijat Suomessa ikäryhmittäin vuosina 2019–2021. Asteikkona on prosenttiosuus väestöstä. Podcast-kaavion oikeassa laidassa on kaikki kuuntelijat yhdistettynä.

Pylväskaavio äänikirjojen myynnistä Suomessa vuosilta 2010-2021. Voimakkaasti kasvava trendi lähtee vuodesta 2018.

Lähteenä ensimmäiselle kaaviolle Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot, toiselle kaaviolle Tilastokeskuksen antamat luvut.

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Nainen istuu auton etupenkillä kuulokkeet päässä ja pädi sylissä.
Tekoäly ja kieliteknologia mahdollistavat uudenlaisia ja kiinnostavampia tapoja oppia uusia kieliä. Esimerkiksi kieltenoppimissovellukset hyödyntävät luonnollisen kielen käsittelyä.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.
Nainen makaa ylhäältäpäin otetussa valokuvassa sohvalla silmät kiinni, kuulokkeet päässä ja hymyilee.
Suomalaisten lukuharrastusta tutkittiin Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen teettämässä Suomi lukee 2023 -tutkimuksessa. Artikkelissa katsaus tutkimukseen ääni- ja sähkökirjojen osalta sekä Suomen Kustannusyhdistyksen todelliset myyntitilastot vuodelta 2022.
Artikkelissa maaliskuun ääniuutiset maailmalta. Aiheina muun muassa GPT-4, RadioGPT ja koneäänien käyttö muun muassa podcasteissa ja Spotifyssa.
Mies istuu korituolissa laiturin nokassa ja katsoo merelle. Vieressä on kirjapino, jonka päällä älypuhelin. Miehellä on t-paita päällä ja kuulokkeet päässä.
Aikakausmediat näkevät tärkeimpinä syinä äänisisältöjen tekemiselle nuoren ja uuden yleisön tavoittamisen. Suosituin äänisisällön muoto on podcastit.
Nainen makaa selällään silmät kiinni ja kuulokkeet korvilla, vierellä on lautasellinen pilkottuja hedelmiä.
Koneäänet antavat kuluttajalle mahdollisuuden päättää, missä muodossa haluaa sisältönsä kuluttaa. Samalla lisätään sisällön saavutettavuutta.