Vaalean taustan keskellä iso keltainen ympyrän muotoinen logo, jossa lukee Mediapäivä 2023.

a.i.mater mukana Mediapäivässä

Mediapäivä on 25.1.2023 järjestettävä media-alan kärkitapahtuma, jossa käsitellään media-alan kuulumisia sekä tulevaisuuden suuntaviivoja ja mahdollisuuksia. Olemme mukana Mediapäivässä omalla puheenvuorollamme sisältöjen audioittamisesta moderneilla koneäänillä.

Tämän vuoden Mediapäivän teemana on vauhtia teknologisista innovaatioista. Teemaa käsitellään monipuolisesti niin paneelikeskusteluissa, puhujavieraiden esitelmissä, kuin workshopin merkeissäkin. Sisältöjen audioittaminen moderneilla koneäänillä -puheenvuoromme lisäksi aiheina ovat podcastit, vastuullinen tekoäly ja journalismi, luotettavan tiedon tuottaminen, asiakaskokemuksen optimointi, lasten ja nuorten mediamaailmasta ajan tasalla pysyminen, sekä mediayhtiöiden mahdollisuudet sitouttaa yleisöä vuoropuhelun kautta.

Mediapäivää vietetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa. Tapahtumaa ovat järjestämässä Aikakausmedia, Graafinen teollisuus, Medialiitto, RadioMedia, Suomen Kustannusyhdistys ja Uutismedian liitto.

Tapahtumapaikka on Helsingissä, Lasipalatsin Bio Rexissä. Mediapäivään voi osallistua myös etänä. Ilmoittautuminen Mediapäivän verkkosivuilta.

Sisältöjen audioittaminen moderneilla koneäänillä

Audiosisällöistä äänikirjat ja podcastit ovat Suomessa olleet nousussa vuodesta 2019 lähtien. Näiden kulutus kiihtyi entisestään vuoden 2020 etäilyjen aikana. Suosion myötä media-alalla on havahduttu tekstiartikkeleiden laajempaan hyödyntämiseen audioartikkeleiden muodossa.

Audioartikkelit tarkoittavat yleensä verkkosivuilla olevan tekstiartikkelin yhteyteen upotettua painiketta, josta artikkelin voi kuunnella ääneen luettuna. Audioartikkeleita voidaan myös koota kyseisen lehden omaan uutissovellukseen tai esimerkiksi Spotifyhin. Uutissovelluksista ja Spotifysta artikkeleita on helppo kuunnella esimerkiksi aamutoimien ohessa tai matkalla töihin.

Kun tekstiartikkeleita syntyy päivässä useita, koneääni on huomattavasti tehokkaampi vaihtoehto kuin ihmisen käyttäminen studioäänityksissä. Koneääntä käytettäessä ei myöskään haittaa, vaikka artikkelin tekstisisältöä myöhemmin päivitettäisiin. Kuuntelukokemuksestakaan ei tarvitse tinkiä, sillä modernit koneäänet ovat koneoppimispohjaisuutensa ja jatkuvasti kehittyvien menetelmien ansiosta hyvinkin luonnollisen kuuloisia.

Aikakauslehtiartikkeleiden ääneen lukemiseksi kehittämäämme koneääni-Ilonaa ovat käyttäneet esimerkiksi Suomen Kuvalehti, Ilta-Sanomat, Anna ja Kaksplus. Kustantamoista muun muassa Edita, AlmaTalent ja SanomaPro.

Tästä aiheesta lisää 25. tammikuuta Mediapäivän puheenvuorossa!

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Nainen istuu kesällä puutarhassa taidemaalaustarvikkeiden kanssa. Päässä on kuulokkeet.
Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevassa näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakossa on kysymys myös tekoälyn käytöstä. Huolenaiheet koskevat muun muassa työpaikkoja ja taiteellista luovuutta.
Mies istuu selkä kuvaajaa päin laiturilla korituolissa kuulokkeet päässä. Vieressä on pino kirjoja ja niiden päällä älypuhelin , josta lähtee piuha kuulokkeisiin.
Alkuvuodesta Apple Books ja kesäkuussa Storytel ilmoittivat ottavansa äänikirjapalveluihinsa koneäänet osaksi äänikirjalukijavaihtoehtojaan. Storytel laajentaa tätä vaihtoehtoa Voice Switcher -ominaisuudella, joka mahdollistaa kuulijan vaihtaa lukijaääntä.
Selko Digitalin logo, jossa silmä ja teksti Selko Digital.
Saavutettavuuteen erikoistunut yhteistyökumppanimme Selko Digital avaa vieraskynäblogissa koneäänien ja puheentunnistuksen vaikutusta digimaailman yhdenvertaisuuteen.
Keskellä lukee toukokuun ääniuutiset. Taustalla kuva kuulokkeista kirjapinon päällä, kuulokkeiden vieressä on juomalasi, jossa sitruunaviipale ja kukkiva omenapuun oksa.
Toukokuun ääniuutisten aiheina Google Bard, Metan uusi kielimalli, Applen uudet saavutettavuusominaisuudet, kielivähemmistöille suunnattu chatbot ja älykkäät NPC:t.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.
Nainen makaa ylhäältäpäin otetussa valokuvassa sohvalla silmät kiinni, kuulokkeet päässä ja hymyilee.
Suomalaisten lukuharrastusta tutkittiin Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen teettämässä Suomi lukee 2023 -tutkimuksessa. Artikkelissa katsaus tutkimukseen ääni- ja sähkökirjojen osalta sekä Suomen Kustannusyhdistyksen todelliset myyntitilastot vuodelta 2022.