Aleksi ja Lauri tekevät tietokoneella töitä.

a.i.materin vuosi 2021 paketissa

Vuoden 2021 lähestyessä loppuaan palataan muistelemaan kuluneen vuoden tapahtumia ja parhaita paloja. Ensimmäiseen vuoteeni toimitusjohtajana on sisältynyt paljon uuden opettelua. Yrityksen toiminta-ajatus on muuttunut selvästi siitä, mitä se lokakuussa 2020 pestin alkaessa oli.

a.i.mater on kuluneen vuoden aikana siirtynyt puhtaasti tuotepohjaisesta yrityksestä kohti osaamisemme tuotteistamista ja myymistä. Vuoden 2021 aikana on kehitetty paljon uutta ja käynnistetty jännittäviä projekteja, joiden hedelmiä tullaan vuoden 2022 aikana keräämään.

Mielenkiintoisten projektien parissa työskentely ei olisi mahdollista ilman hämmentävän ammattitaitoista henkilöstöämme. Projekteihin on helppo lähteä, kun luottaa sataprosenttisesti tekijöiden taitoihin ratkoa asiakkaiden ongelmia. Työntekijät ovat myös ne, jotka tekevät työpaikan. Kiitos ja kunnia heille siitä, että meillä on mukavaa, innostavaa ja mielenkiintoista olla töissä. 

Talvi

Talvi vietettiin väistötiloissa, joissa yritys majaili Piispantornin toimistorakennuksen remontin ajan. Kuulemma vanhojen kiinteistöjen saneerauksessa tulee usein mielenkiintoisia yllätyksiä vastaan, ja niin on tainnut tämänkin projektin kanssa olla, ainakin remonttiaikataulusta päätellen.

Suurin osa porukasta teki kaikki työnsä etänä. Discordin käyttöön olimme tottuneet kukin tahoillamme jo aiemmin ja töissä sitä oltiin käytetty jo jonkin aikaa. Yhteydenpito, viikkopalaverit ja töiden tekeminen sujuivat siis vaivattomasti.

Aloimme kehittää äänikirjan lausumisohjeiden laatimista helpottavaa Erin-työkalua. Idea tähän saatiin alun perin miltei sattumalta keskusteluissa yhteistyökumppanin kanssa, jolle tarjottiin äänikirjojen lukuun Ilona-koneääntä.

Ilona-pilotointien yhteydessä totesimme, että koneäänellä olisi paikkansa oppikirjojen ja muiden tietopainotteisten kirjojen lukemisessa. Teimme ensimmäiset äänikirjat Celialle, ja avasimme keskusteluja useiden oppimateriaalikustantajien kanssa.

Lehtisisältöjen tarjoaminen koneäänen lukemana oli uusi, asiakaskeskustelujen tuloksen syntynyt ajatus, jonka ansiosta saimme ensimmäisen merkittävän kumppanin koneäänipuolella: Ilona alkoi helmikuussa lukea Suomen Kuvalehden juttuja ääneen viikoittaiseen digilehteen ja SK-Radio-podcastiin.

Aloimme lisäksi rakentaa asiakkuuksia puhekäyttöliittymäpuolelle.

Kai ja Aleksi Aimaterin toimistorakennuksen Piispantornin kattoterassilla katsomassa lumista talvimaisemaa alkuvuodesta 2021. Taustalla näkyy Piispanristiä ja Katariinan laaksoa.

Kevät

Keväällä käynnistimme digimarkkinointistrategian ja verkkosivujen uudistustyötä, yhdessä yhteistyökumppaneidemme Digisomen ja Mageen kanssa. Identifioimme yritykselle tärkeimmät markkinoinnin kanavat, sekä loimme ja toteutimme suunnitelman yrityksen brändin ja verkkosivujen uudistamiseksi. Brändi-olemuksemme ja verkkosivuilmeemme päivitettiin kuvastamaan yrityksen yhteisiä arvoja.

Perehdyimme lisäksi puhekäyttöliittymien henkilötietoasioihin: laadimme käyttöehdot ja toimitussopimuksen puheohjattavalle ohjelmistollemme, ja päivitimme tietosuojaselosteen vastaamaan yrityksen toiminnan tarpeita.  Päivitimme lisäksi yrityksen käytössä olevia myynnin ja asiakashallinnan työkaluja.

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että kevään aikana luotiin pohjaa, jolle uusia kumppanuuksia ja liiketoiminnan kasvua voitaisiin alkaa rakentaa.

Piispantornin Big Blue julkisivutaideteos, jossa on aidon kokoinen sinivalas. Aimaterin toimitilat ovat Piispantornin huipulla. Kesäinen aurinko paistaa mäntyjen välistä.

Keväällä päästiin vihdoin takaisin Piispantornin toimistoon nauttimaan huipulta avautuvista maisemista. Pitkä majailu väistötiloissa, joihin murtovaraskin oli vuoden 2020 alussa tehnyt visiitin tuli tervetulleeseen päätökseen!

Luonnollisesti jatkoimme myös talvella aloitettua uusien yhteistyökumppanuuksien luontia. Ilona-koneääni ja Erin-työkalu keräsivät yhä enemmän mielenkiintoa. Erinistä avattiin käyttäjille ensimmäinen versio, jonka käyttöliittymä tehtiin mahdollisimman kevyeksi ja helppokäyttöiseksi. Maksaviksi asiakkaiksi lähti saman tien joukko Suomen suurimpia kustantamoita, joten tiesimme olevamme mielenkiintoisen äärellä. 

Kesä

Kesä vietettiin kesälomien ja läkähdyttävän kuumuuden merkeissä. Toimistolla olleet saivat nautiskella parhaimmillaan rapeista 28 celsiusasteen lämpötiloista. Kai ja Lauri tekivät yhteisen kiipeilyreissun Norjan graniittivuorille elokuussa.

Yrityksen verkkosivujen kehitystä jatkettiin: sanomaa ja tuotekärkiä päivitettiin ja terävöitettiin. Kevään markkinointiponnistuksen aikana oli käynyt selväksi, että yrityksellä olisi tarvetta markkinoinnin lisäresurssille. Työpaikkailmoitus paikasta laitettiin aluksi omaan verkostoon ja muutamalle opettajalle. Onneksi tärppäsi aika nopeasti – Eveliina Tupala aloitti a.i.materilla elokuussa.

Yrityksen viestintä on kehittynyt kohisten rekrytoinnin ansiosta. Tavoitteellinen markkinointityö on johtanut lisääntyneisiin yhteydenottoihin ja näkyvyyteen niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa. Olemme ottaneet myös uusiin somekanavia, kuten Twitterin ja Instagramin haltuun Even aloittamisen jälkeen.

Puhekäyttöliittymien pilotointia laajennettiin, ja muun muassa Luonnonvarakeskus otti Nopteran käyttöön Piikkiön asemallaan.

Syksy

Syksyn mittaan aloimme saamaan yhä enenevissä määrin yhteydenottoja erityisesti Ilona-koneääneen liittyen. Tämän uskomme johtuvan systemaattisen markkinoinnin käynnistämisestä, hyvästä näkyvyydestä tapahtumissa ja meistä kirjoitetuista jutuista paikallisissa sanomalehdissä.

Minut kutsuttiin puhumaan mm. Kauppapuutarhaliiton Uuden Tekniikan Päivään, Suomen Välinehuoltajayhdistyksen DENTAL 2021 -koulutuspäivään, ja Saavuta2021 -seminaariin. Jokainen näistä oli omalla tavallaan opettavainen kokemus. Pääsimme lisäksi Turun Sanomiin koko sivun haastatteluun esittelemään paikallista puheteknologian osaamista. Haastattelu herätti lukijoiden kiinnostusta Ilona-koneääntämme kohtaan ja saimme hyviä yhteydenottoja. 

Jonkinlaista historiaa tehtiin yhteistyössä oppikirjakustantamo Editan kanssa, kun toteutimme heille ihmisen anatomian ja fysiologian oppikirjan Ilonan lukemana. Kyseessä oli tiettävästi Suomen ensimmäinen sosiaali- ja terveysalan oppimateriaaleista tehty äänikirja.

Etätyökauden jälkeen viihdyttiin taas toimistolla. Perjantaisia lounaspizzoja ja lautapelejä jatkettiin. Uusia lautapelejäkin saatiin tasaisesti pitkin syksyä: Sushi Go Party, Decrypto, ja Captain Sonar. Kiitos lautapelihankinnoista kuuluu työntekijöille, jotka ahkeralla virvoitusjuomien kulutuksellaan kasvattivat pullojen panttaamisesta kertyvää yhteistä lautapelikassaa.

Marraskuussa ehdittiin viettää koko porukalla pikkujoulut Ruissalossa saunomisen ja (yllätys yllätys) lautapelien merkeissä. Joulukuun ensimmäisenä päivänä taas päästiin Sibelius-museoon Koneet puhuu -konserttiin kuuntelemaan Ilona-koneäänen laulu-uran debyyttiesitystä. Tänne päädyttiin, kun laulaja-lauluntekijä, säveltäjä ja tuottaja Lau Nau a.k.a Laura Naukkarinen kysyi mahdollisuutta käyttää Ilonan ääntä esityksessään.

Aimaterin perjantaihin kuuluvat lautapelit. Kuvassa Antti pelaamassa Mysteriumia.
Aimaterin koneääntä Ilonaa käytettiin Laura Naukkarisen toimesta Sibelius-museossa Elektroninen Ilta - Koneet puhuu -nimisessä konsertissa. joulukuun ensimmäisenä päivänä 2021. Kuva museon konserttisalista.

Kiitos kuluneesta vuodesta

Kaikenlaista on mahtunut vuoteen 2021. Pääosin olemme laittaneet niin sanotusti perusjuttuja kuntoon, melko paljon enemmänkin kuin tämä blogipostaus antaa ymmärtää. Nyt vuoden lopulla olemme hyvässä tilanteessa: omistajastrategia on linjassa työntekijöiden yhteisten arvojen kanssa, porukka on löytänyt omat tonttinsa ja työntekijöitä on sitoutettu yrityksen pitkän tähtäimen arvonkehitykseen.

Emme tavoittele pikavoittoja, vaan haluamme tehdä pitkäjänteistä työtä yhteisten tavoitteiden ja yrityksen kasvun eteen. Juuri nyt meillä on enemmän mielenkiintoisia ja haastavia puheteknologian projekteja käynnissä kuin koskaan ennen: siihen tilanteeseen on mukava laittaa vuosi pakettiin.

Kiitos erityisesti yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta. Toivotamme kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2022!

– Lauri

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Nainen istuu auton etupenkillä kuulokkeet päässä ja pädi sylissä.
Tekoäly ja kieliteknologia mahdollistavat uudenlaisia ja kiinnostavampia tapoja oppia uusia kieliä. Esimerkiksi kieltenoppimissovellukset hyödyntävät luonnollisen kielen käsittelyä.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.
Nainen makaa ylhäältäpäin otetussa valokuvassa sohvalla silmät kiinni, kuulokkeet päässä ja hymyilee.
Suomalaisten lukuharrastusta tutkittiin Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen teettämässä Suomi lukee 2023 -tutkimuksessa. Artikkelissa katsaus tutkimukseen ääni- ja sähkökirjojen osalta sekä Suomen Kustannusyhdistyksen todelliset myyntitilastot vuodelta 2022.
Artikkelissa maaliskuun ääniuutiset maailmalta. Aiheina muun muassa GPT-4, RadioGPT ja koneäänien käyttö muun muassa podcasteissa ja Spotifyssa.
Mies istuu korituolissa laiturin nokassa ja katsoo merelle. Vieressä on kirjapino, jonka päällä älypuhelin. Miehellä on t-paita päällä ja kuulokkeet päässä.
Aikakausmediat näkevät tärkeimpinä syinä äänisisältöjen tekemiselle nuoren ja uuden yleisön tavoittamisen. Suosituin äänisisällön muoto on podcastit.
Nainen makaa selällään silmät kiinni ja kuulokkeet korvilla, vierellä on lautasellinen pilkottuja hedelmiä.
Koneäänet antavat kuluttajalle mahdollisuuden päättää, missä muodossa haluaa sisältönsä kuluttaa. Samalla lisätään sisällön saavutettavuutta.