Nainen on puolittain makuuasennossa kuulokkeet päässä ja appelsiininviipale kädessä.

Verkkosivulukija – kuunneltavat verkkosivut

Verkkosivulukija muuttaa näytöllä olevat tekstit puheeksi. Käyttäjä voi kuunnella verkkosivun tekstit ääneen luettuna ilman, että vierailijan tarvitsee ladata ylimääräistä ohjelmaa. Kun verkkosivuvierailija pystyy itse päättämään haluamansa sisällön kuluttamisen muodon, yritykset tarjoavat vierailijalleen erinomaisen käyttäjä- ja sivustokokemuksen.

Verkkosivulukija luo uutta mielenkiintoa ja houkuttelevuutta sivuston sisältöjä kohtaan. Vierailijat voivat esimerkiksi jäädä kuuntelemaan sivuston sisältöjä, kuten blogitekstejä ja oppimateriaaleja, muun tekemisen ohessa. Sivuilla pidempään vietetty aika vaikuttaa myös hakukonetuloksiin positiivisesti.

Artikkelissa kerromme, miten verkkosivustolla vieraileva hyötyy lukijasta ja miten lukijaa käytetään, sekä miten verkkosivulukija saadaan omalle sivustolle.

Mitä hyötyä verkkosivulukijasta on käyttäjälle?

Verkkosivulukija parantaa omalta osaltaan sivuston helppokäyttöisyyttä ja saavutettavuutta. Sivuston asiasisältö on käytettävissä ja viesti välittyy, vaikka tekstin lukemisessa olisi haasteita esimerkiksi näkövamman, lukihäiriön tai heikomman kielitaidon takia. Joskus taas sivuilla on saatettu käyttää liian pientä fonttia tai haaleita värejä, jolloin kenellä tahansa voi olla vaikeuksia lukea tekstiä.

Saavutettavuusdirektiivi määrittelee tarkemmin yksityiskohdat siitä, mitä elementtejä verkkosivuille vaaditaan ja keitä direktiivi koskee. Saavutettavuuden edistäminen omilla verkkosivuilla on joka tapauksessa kaikilta suotavaa toimintaa.

Ääniominaisuus palvelee kaikkia verkkosivuvierailijoita. Ääniominaisuudesta on tullut yleinen ja totuttu sisällön kuluttamisen muoto, sillä ne mahdollistavat muun tekemisen samaan aikaan ja antavat silmille tauon ruudusta.

Joskus taas halutaan muuten vain mieluummin kuunnella lukemisen sijaan. Hyvänä esimerkkinä äänikirjojen ja podcastien suosion hurja kasvu. Verkkosivulukijan avulla blogitekstit saadaan tuotua käyttäjille käytännössä podcastmuodossa. Tästä sivuilla vietetystä ajasta hyötyy myös verkkosivuston ylläpitäjä hakukonenäkyvyyden kannalta.

Verkkosivulukijan käyttäminen on helppoa

Verkkosivuilla vierailevalle paras ja ilmainen tekstistä puheeksi -ohjelma on jo valmiiksi verkkosivuille integroitu lukija. Näytön sivussa näkyy yksinkertainen play-painike, jota klikkaamalla sisältö saadaan automaattisesti kuunneltavaksi. Teksti muuttuu puhesynteesin avulla kuunneltavaan muotoon koneäänen lukemana.

Tekstiä kuunneltaessa verkkosivu siirtyy automaattisesti alaspäin. Näin kuulijan on aidosti mahdollista vain kuunnella sivua, ilman samanaikaista alaspäin skrollaamista. Ääniominaisuuden pystyy aloittamaan klikkaamalla suoraan haluamaansa tekstikohtaan eli sisältöä ei tarvitse kuunnella sivun alusta lähtien.

Sanat korostuvat kohdista, joissa lukija kulkee. Käyttäjä voi siten helposti seurata sisällön etenemistä. Tämä auttaa varsinkin kielen opiskelijoita ja lukivaikeuksista kärsiviä.

Miten verkkosivuista luodaan ääniversio?

Lukijan voi lisätä omille verkkosivuilleen helposti. Kaikki ominaisuudet toimivat automaattisesti lisäämällä lukijan JavaScript-tiedosto osaksi sivun normaalia latausjärjestystä. Tämän jälkeen lukija on heti sivuston käytettävissä.

Lukija voidaan asettaa lukemaan automaattisesti halutut html-elementit html-tagien tai CSS-luokkien perusteella ilman, että sivuston lähdekoodia tarvitsee muuttaa lainkaan. Sivustolle lisättävät uudet julkaisut ovat saman tien kuunneltavassa muodossa.

Mikäli halutaan tarkemmin määritellä, mitkä tekstit ovat lukijan luettavissa, suosittelemme identifioimaan ne erillisellä CSS-luokalla. Tällöin lukija voidaan asettaa tarkasti lukemaan juuri nämä tekstit.

Verkkosivulukija luonnollisen koneäänen äänellä

Ääniominaisuuden upottaminen sivustolle on helppoa. Digitaaliset tekstit muutetaan ääneksi text to speech eli teksti puheeksi -teknologian avulla.

Verkkosivulukija sekä tukee sivuston saavutettavuutta että tekee siitä lähestyttävän. Oman sivuston sisältöjä kohtaan kasvatetaan mielenkiintoa, kun sisällön kuluttamisen eri muodot on otettu huomioon ja vierailijalle annetaan mahdollisuus päättää haluamansa kuluttamisen muoto.

a.i.materin verkkosivulukija on toteutettu koneääni-Ilonan lukemana. Luonnollisen ja ihmismäisen puheen ansiosta sisällön kuunteleminen on miellyttävää. Uudet sisällöt, kuten blogitekstit muuntuvat automaattisesti kuunneltavaan muotoon.

Jos sinäkin haluat luonnollisen äänen lukemaan verkkosisältösi ääneen, ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

Aimaterin työntekijät Roope ja Niko tutkivat työpöydän edessä tietokoneelta jotain. Roope juuri osoittaa kädellään näyttöä.
28.2.2024
Artikkelissa esitellään ja vertaillaan verkkosivulukijaa ja äänirajapintaa: miten ne toimivat ja mikä tapa sopii mihinkin tarkoitukseen.
Educa-messujen 2024 logo
29.1.2024
a.i.mater oli mukana Educa-messuilla näytteilleasettajan roolissa. Paljon kiinnostavia kohtaamisia, keskusteluja mahdollisten uusien asiakkaiden kanssa, sekä nykyisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien tapaamisia.
10.1.2024
Digiaudion kulutus kasvaa edelleen, ääni on yhä tärkeämpi osa brändistrategiaa ja ääniklooneja voi hyödyntää muuhunkin kuin hupailuun. Muun muassa näihin voi hyödyntää moderneja koneääniä kuluvana vuonna.
21.12.2023
a.i.materin joulutervehdyksenä koneääni Ilonan lukema äänisatu Kiljusen perheen jouluaaton vietosta.
Nainen makoilee sängyllä kuulokkeet päässä, katselee vieressä olevaa kulhollista hedelmiä.
29.9.2023
Käydään läpi digiaudiotutkimusta, jossa syvennytään suomalaisten kuuntelutottumuksiin. Vastauksissa näkyy, miten digiaudion kuuntelusta on tullut valtavirtaa.
Nainen istuu kesällä puutarhassa taidemaalaustarvikkeiden kanssa. Päässä on kuulokkeet.
14.9.2023
Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevassa näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakossa on kysymys myös tekoälyn käytöstä. Huolenaiheet koskevat muun muassa työpaikkoja ja taiteellista luovuutta.