Mies tietokoneruudun edessä headset päässä.

Mikä on digioppikirja ja mitä etuja se tuo?

Digioppikirja on enemmän kuin pdf-muotoon tehty painetun version kopio. Niihin on mahdollista luoda kokonaan uusi elämyksellisempi ulottuvuus erilaisten rikasteiden avulla. Digioppikirjat kasvattavat siten oppilaan uteliaisuutta ja tukevat monipuolisia oppimismenetelmiä.

Sähköisessä muodossa olevista kirjoista käytetään monia nimikkeitä. Sähkökirja tai sähköinen kirja on yleinen yhdistävä nimitys. E-kirjoista puhutaan, kun tarkoitetaan lukuaikapalveluiden tarjoamia tai ladattavissa olevia luettavia kirjoja. Oppikirjakustantamot taas puhuvat digikirjoista tai digioppikirjoista, kun tarkoitetaan moniulotteisempia kuin pelkästään näytöltä luettavia kirjoja.

Lukija saa digioppikirjasta enemmän irti

Digikirjat ovat sisällöltään samaa kuin painetut kirjat. Digioppikirjojen avulla päästään kuitenkin syvemmälle opiskeltavaan aiheeseen ja erilaisten rikasteiden avulla voidaan jopa tavoitella laajempaa osaamista.

Digikirjojen rikasteet voivat olla:

  • videot, demonstraatiot, animaatiot
  • interaktiiviset kuvat ja kartat
  • äänitiedostot
  • taustoittavat ja syventävät artikkelit ja lisätiedot
  • integroidut sanakirjat
  • interaktiiviset tehtävät, testit ja itsearvioinnit
  • korostuksien ja muistiinpanojen tekeminen suoraan kirjaan
  • hakuominaisuus

Digioppikirja tuo etuja oppimiseen

Itsenäinen opiskelu helpottuu digioppikirjojen interaktiivisuuden ansiosta. Digikirjojen harjoitustehtävillä, testeillä ja itsearvioinneilla opiskelija saa heti palautetta, mitä asioita olisi syytä kerrata. Lisäksi esseetehtävät voidaan kirjoittaa suoraan digikirjaan, jolloin erillisiä tiedostoja ei tarvita. Opettajan on helpompi seurata opiskelijan edistymistä tehtävien ja osaamisen suhteen.

Vieraiden kielten opiskeluun digikirjat ja niihin lisätyt äänitallenteet ja videot tuovat arvokasta lisäsisältöä. Videoilta voidaan opiskella vieraiden kielten lausumista: kuunnella autenttista puhetta ja katsoa samalla suun liikkeitä.

Tiedon hakeminen on digitaalisesta tekstistä nopeampaa kuin painetusta kirjasta etsiminen. Hakuominaisuus on hyvä, sillä digikirjoista puuttuu usein sivunumerot. Kirjan sivut skaalautuvat eri tavalla aina käytetyn näyttökoon perusteella. Lisäksi painetuissa kirjoissa on lähes aina tyhjiä sivuja, jotka puuttuvat kokonaan digikirjoista. Sivunumerot siis puuttuvat digikirjoista, sillä ne eivät täsmäisi painettuun kirjaan.

Digikirjojen myynti on kasvavaa

Digioppikirjoihin ostetaan lisenssi, jolla saadaan oikeus käyttää kirjaa tietyn ajan, esimerkiksi 6kk tai 2v. Kouluille on omat oppilaitoslisenssit. Digikirjoihin saadaan omat käyttäjätunnukset, jolloin niitä voi käyttää vain yksi henkilö yhdeltä laitteelta.

Jälleenmyyntiarvoa digikirjoilla ei ole. Käytetyn kirjan kierrättäminen tai myyminen eteenpäin ei onnistu samaan tapaan kuin painetun kirja. Toisaalta oppikirjojen painokset uudistuvat tasaisin väliajoin, jolloin painetunkaan oppikirjan elämänkaari ei ole montaa vuotta. Kustantamoille digikirjan päivittäminen on helpompaa ja edullisempaa kuin painetun kirjan päivittäminen.

Alla olevasta viivakaaviosta näkee, miten sähkökirjojen myynnistä huomattavasti isompi osa on oppikirjamateriaalia kuin yleistä kirjallisuutta. Molemmissa on kuitenkin sama kasvava trendi. Yleinen kirjallisuus sisältää kaunokirjat, lasten- ja nuortenkirjat sekä tietokirjat. Pylväskaaviosta taas näkee oppikirjamateriaalin jakaantumisen. Lukio on näistä selkeästi suurin sähkökirjojen käyttäjäkunta.

Viivakaavio sähkökirjojen myynnistä vuosilta 2017-2020. Sähköiisiä oppimateriaalija myydään huomattavasti enemmän kuin sähköistä yleistä kirjallisuutta.
Pylväskaavio sähköisten oppimateriaalien myynnistä. Lukio on ylivoimaisesti suurin, jonka jälkeen tulee järjestyksessä alakoulut, yläkoulu ja muu toinen aste.

Lähteet: Suomen Kustannusyhdistys Sähkökirjojen myynti. Vuoden 2020 tilastoihin sisältyvät kaikki sähköisessä muodossa myydyt kirjat, ei pelkästään interaktiiviset digioppikirjat. 

Koneäänen hyödyntäminen oppimateriaaleissa

Digioppikirja on lähes aina mahdollista kuunnella. Luonnollinen ja miellyttävän kuuloinen koneääni on erinomainen vaihtoehto lukemaan oppikirjamateriaaleja. Se on nopeampaa ja edullisempaa kuin ääninäyttelijän käyttäminen, jonka lisäksi ääni on sopivan neutraali. Koneäänellä tehtyjä sisältöjä on lisäksi huomattavasti helpompi korjata kirjan uusiin painoksiin.

a.i.mater oli äänisisältöjen osalta mukana toteuttamassa Editalle uutta sosiaali- ja terveysalan ammattiopintojen digikirjaa. Ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa käsittelevään digioppikirjaan lisättiin koneääni Ilonan lukemana kaikki sisällöt. Tekstilukujen lisäksi kirjassa olevat tehtävät, syventävää tietoa tarjoavat infot, kuvat, kaaviot ja taulukot, ovat kaikki mahdollista kuunnella Ilonan lukemana.

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

Nainen makoilee sängyllä kuulokkeet päässä, katselee vieressä olevaa kulhollista hedelmiä.
29.9.2023
Käydään läpi digiaudiotutkimusta, jossa syvennytään suomalaisten kuuntelutottumuksiin. Vastauksissa näkyy, miten digiaudion kuuntelusta on tullut valtavirtaa.
Nainen istuu kesällä puutarhassa taidemaalaustarvikkeiden kanssa. Päässä on kuulokkeet.
14.9.2023
Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevassa näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakossa on kysymys myös tekoälyn käytöstä. Huolenaiheet koskevat muun muassa työpaikkoja ja taiteellista luovuutta.
Mies istuu selkä kuvaajaa päin laiturilla korituolissa kuulokkeet päässä. Vieressä on pino kirjoja ja niiden päällä älypuhelin , josta lähtee piuha kuulokkeisiin.
8.8.2023
Alkuvuodesta Apple Books ja kesäkuussa Storytel ilmoittivat ottavansa äänikirjapalveluihinsa koneäänet osaksi äänikirjalukijavaihtoehtojaan. Storytel laajentaa tätä vaihtoehtoa Voice Switcher -ominaisuudella, joka mahdollistaa kuulijan vaihtaa lukijaääntä.
Selko Digitalin logo, jossa silmä ja teksti Selko Digital.
19.6.2023
Saavutettavuuteen erikoistunut yhteistyökumppanimme Selko Digital avaa vieraskynäblogissa koneäänien ja puheentunnistuksen vaikutusta digimaailman yhdenvertaisuuteen.
Keskellä lukee toukokuun ääniuutiset. Taustalla kuva kuulokkeista kirjapinon päällä, kuulokkeiden vieressä on juomalasi, jossa sitruunaviipale ja kukkiva omenapuun oksa.
31.5.2023
Toukokuun ääniuutisten aiheina Google Bard, Metan uusi kielimalli, Applen uudet saavutettavuusominaisuudet, kielivähemmistöille suunnattu chatbot ja älykkäät NPC:t.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
28.4.2023
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.