Kirjan åäällä on kuulokkeet ja vesilasi, jossa sitruunaviipaleita ja omenankukkia.

Puheohjatut ostokset – Puheteknologia rikastaa verkkokauppaa

Verkkokauppa on suurten asiakasmassojen ostospaikka. Korona-kotoilun myötä nekin, jotka eivät tehneet ennen verkkokauppaostoksia, ovat uskaltautuneet kokeilemaan ostoksien tekoa kotoa käsin. Verkkokauppaindeksin mukaan ihmiset käyttävät verkkokauppaan nyt 45 prosenttia enemmän rahaa kuin ennen korona-aikaa.

Kaupan liiton tekemän kyselytutkimuksen mukaan (toteutettu marraskuussa 2021) korona-aika on lisännyt verkkokauppaostamista,  erityisesti ruoan verkkokauppaa: jo kolmasosa on ostanut ruokaa verkkokaupasta, kun lokakuussa 2020 vastaava määrä oli 16 prosenttia. Verkkokaupan rooli ostamisessa on siis suuri. Ostaminen aloitetaan usein tutkimalla ensimmäiseksi verkon tuotevalikoimaa, -tietoja ja -suosituksia. Kovan kilpailun takia verkkokauppojen tulisi viedä niiden asiakaspalvelu ja verkkokaupan helppous uudelle tasolle. Verkkokauppojen toimivuuteen ja visuaalisuuteen on jo toivottavasti panostettu – nyt on aika lisätä puhe.

Puheohjatut verkkokaupat ovat Suomessa vasta aluillaan

Puhe on ihmisille hyvin luonnollinen tapa kommunikoida, joten miksi sitä ei tuotaisi myös osaksi verkkokauppakokemusta. Puheentunnistuksen ja puheohjauksen kehittyessä ne voidaan sulauttaa osaksi ihmisten arkipäiväisiä toimia, kuten ostosten tekemistä.

Puheohjatulla verkkokaupalla tarkoitetaan verkkokauppaan tuotua puheentunnistusta ja puhesynteesiä käyttävää käyttöliittymää, jonka avulla asiakas saa ikään kuin henkilökohtaisen ”myyjän”, pidemmälle viedyn chatbotin, joka opastaa läpi ostoprosessin.

Ihannetapauksessa puheohjatussa verkkokaupassa on kaksisuuntainen vuorovaikutus ja asiakas pystyy käymään luontevaa keskustelua tekoälypohjaisen myyjän kanssa.

Puheohjattu verkkokauppa saattaakin olla seuraavaa suuri mullistus ostamiseen – ostosten tekeminen verkosta pelkällä puheella ja yhteensopivalla laitteella, kuten puhelimella tai älykaiuttimella on parhaimmillaan todella helppoa. Verkkokaupassa valmiiksi olevan, keskustelevan tekoälyn lisäksi verkkokauppaostoksien tekeminen voi tapahtua älykaiuttimen kautta virtuaaliavustajan avulla.

Puheohjattu verkkokauppa mahdollistaa jopa sen, ettei asiakkaan tarvitse itse edes nähdä ostettavaa tuotetta. Tämä on mahdollista virtuaaliavustajan avulla. Asiakas siis pyytää esimerkiksi Alexalta haluavasi ostaa kuulokkeet: virtuaaliavustaja kysyy mitä merkkiä haluat, kysyy vielä lisäkysymyksiä, sanoo hinnan ja kysyy lopulta, tilataanko. Kun käyttää virtuaaliavustajaa, pitää kuitenkin muistaa, että tietyn merkkiset avustajat toimivat vain tietyissä verkkokaupoissa. Virtuaaliavustajissa saattaa myös olla maarajoituksia, jotka osaltaan rajoittavat ostosten tekemistä.

Lisäarvoa verkkokauppaan

Puheohjattavat verkkokaupat ovat jo ottaneet ensiaskeleitaan varsinkin englanninkielisissä verkkokaupoissa. Kehittämiseen kannattaa panostaa, sillä lopputulos palkitsee niin asiakkaan kuin yrityksenkin.

Puheentunnistus voi olla avuksi tilanteissa, joissa verkkokauppaa on hankala käyttää pieneltä puhelimen näytöltä. Puhekaupan ansiosta isommat asiakasjoukot saavatkin handsfree-ostokokemuksen eli asiakas pääsee ostamaan ilman, että hänen tarvitsee koskea puhelimeen tai koneeseen. Tämä mahdollistaa nopeamman ostamisen, jota voi tehdä myös muun toiminnan ohessa.

Puheohjausta käytettäessä verkkokaupan ostoskokemuksesta tulee intuitiivisempaa. Puheohjattavassa verkkokaupassa valikkojen nimet voidaan tehdä toimimaan useammalla synonyymillä, jolloin asiakkaan ei tarvitse tietää tarkkoja nimiä löytääkseen haluamansa tuotteen. Tässä voidaan mennä myös pieleen: jos tekoälyavustaja ei ymmärrä asiakkaan puhetta tai löydä oikeaa tuotetta, asiakas turhautuu.

Verkkokaupan puheavustaja voi parhaimmillaan antaa kivijalkaliikkeen myyjän tapaan henkilökohtaisia tuotesuosituksia. Tämän kautta voidaan miettiä uusia brändiin sitovia ominaisuuksia. Urheiluun tai kosmetiikkaan liittyvä verkkokauppa voi puheen kanssa antaa esimerkiksi suosituksia treeneistä tai kauneudenhoitorutiineista. Asiakkaita voidaan sitouttaa myös viihteen kautta, kuten Kotipizzan kokeilussa, jossa ostaminen pelillistettiin. Pizzan sai tilata puheella Alexan kautta ja ostajalle annettiin ehdotuksia sopivasta pizzasta.

Asiakas ja yritys molemmat hyötyvät

Verkkokaupan oma keskusteleva tekoälyavustaja ilahduttaa asiakkaita ja hyödyttää yritystä.

Hyödyt asiakkaalle:

 • Käytettävissä ympäri vuorokauden jokaisena päivänä
 • Henkilökohtaisten suositusten saaminen ja personointi
 • Henkilökohtainen huomiointi ja apu
 • Uudenlainen asiakaskokemus
 • Intuitiivinen käyttää, haluttu tuote tai tieto löytyy nopeasti

Hyödyt yritykselle:

 • Asiakaskunnan laajentaminen
 • Asiakastyytyväisyyden kasvaminen
 • Asiakasuskollisuus ja toistuvat ostot
 • Asiakaslähtöinen suunnittelu ja henkilökohtaisen asiakaskokemuksen luominen
 • Brändin kasvattaminen ja siihen sitouttaminen
 • Lisämyynti

Puheohjattu verkkokauppa on Suomessa vasta aluillaan. Edelläkävijät pääsevät nyt erottautumaan kilpailijoista.

Tutustu a.i.materin koneääniin ja suomenkieliseen puheentunnistukseen!

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Nainen kuulokkeet päässä, tekee muistiinpanoja aukinaisesta kirjasta postit-lappuun.
Artikkelissa perehdytään, miten sähköisten palveluiden käyttöä voidaan helpottaa puheteknologian, erityisesti koneäänien ja puheentunnistuksen avulla.
Kasa kirjoja aurinkoisella puuterassilla. Kirjojen päällä puhelin ja lasillinen mehua.
Lukemisella tarkoitetaan tiettyä syvempää toimintoa, joka vaatii tekstin vastaanottamista, ymmärtämistä ja tulkitsemista. Myös äänikirjan kuunteleminen on siis lukemista.
Nainen maalaa taulua ulkona kuulokkeet päässä.
Lehtiartikkelien ääniversiot toimivat sisäänheittäjinä uusille lukijoille tai eksklusiivisena sisältönä tilaajille. Eri muodoissa olevat sisällöt huomioivat erilaiset sisällön kulutuksen tavat.
Nainen istuu auton etupenkillä kuulokkeet päässä ja tabletti sylissä.
Puhekäyttöliittymällä tarkoitetaan ihmisen ja koneen välistä käyttöliittymää. Vuorovaikutus laitteen kanssa tapahtuu tällöin puheella puheentunnistusta ja puhesynteesiä hyödyntäen. Artikkelissa tutustutaan puhekäyttöliittymän suunnittelun.
Punatukkaisella naisella on headset päässä, takana on taimien mikroviljelmiä.
Koneäänet ovat yleensä naisääniä, vaikka tekoälyllä ei ole sukupuolta. Mitkä asiat ylipäätänsä vaikuttavat koneäänen valintaan?
Nainen makaa sohvalla koira mahan päällä ja kuulokkeet korvissa.
Mitä älykoti tarkoittaa ja miten älylaitteiden kokonaisuutta aletaan rakentaa? Älylaitteet saadaan toimimaan puheohjauksella, mutta miten on suomenkielisen puheohjauksen tilanne?