Kirjan åäällä on kuulokkeet ja vesilasi, jossa sitruunaviipaleita ja omenankukkia.

Puheohjatut ostokset – Puheteknologia rikastaa verkkokauppaa

Verkkokauppa on suurten asiakasmassojen ostospaikka. Korona-kotoilun myötä nekin, jotka eivät tehneet ennen verkkokauppaostoksia, ovat uskaltautuneet kokeilemaan ostoksien tekoa kotoa käsin. Verkkokauppaindeksin mukaan ihmiset käyttävät verkkokauppaan nyt 45 prosenttia enemmän rahaa kuin ennen korona-aikaa.

Kaupan liiton tekemän kyselytutkimuksen mukaan (toteutettu marraskuussa 2021) korona-aika on lisännyt verkkokauppaostamista,  erityisesti ruoan verkkokauppaa: jo kolmasosa on ostanut ruokaa verkkokaupasta, kun lokakuussa 2020 vastaava määrä oli 16 prosenttia. Verkkokaupan rooli ostamisessa on siis suuri. Ostaminen aloitetaan usein tutkimalla ensimmäiseksi verkon tuotevalikoimaa, -tietoja ja -suosituksia. Kovan kilpailun takia verkkokauppojen tulisi viedä niiden asiakaspalvelu ja verkkokaupan helppous uudelle tasolle. Verkkokauppojen toimivuuteen ja visuaalisuuteen on jo toivottavasti panostettu – nyt on aika lisätä puhe.

Puheohjatut verkkokaupat ovat Suomessa vasta aluillaan

Puhe on ihmisille hyvin luonnollinen tapa kommunikoida, joten miksi sitä ei tuotaisi myös osaksi verkkokauppakokemusta. Puheentunnistuksen ja puheohjauksen kehittyessä ne voidaan sulauttaa osaksi ihmisten arkipäiväisiä toimia, kuten ostosten tekemistä.

Puheohjatulla verkkokaupalla tarkoitetaan verkkokauppaan tuotua puheentunnistusta ja puhesynteesiä käyttävää käyttöliittymää, jonka avulla asiakas saa ikään kuin henkilökohtaisen ”myyjän”, pidemmälle viedyn chatbotin, joka opastaa läpi ostoprosessin.

Ihannetapauksessa puheohjatussa verkkokaupassa on kaksisuuntainen vuorovaikutus ja asiakas pystyy käymään luontevaa keskustelua tekoälypohjaisen myyjän kanssa.

Puheohjattu verkkokauppa saattaakin olla seuraavaa suuri mullistus ostamiseen – ostosten tekeminen verkosta pelkällä puheella ja yhteensopivalla laitteella, kuten puhelimella tai älykaiuttimella on parhaimmillaan todella helppoa. Verkkokaupassa valmiiksi olevan, keskustelevan tekoälyn lisäksi verkkokauppaostoksien tekeminen voi tapahtua älykaiuttimen kautta virtuaaliavustajan avulla.

Puheohjattu verkkokauppa mahdollistaa jopa sen, ettei asiakkaan tarvitse itse edes nähdä ostettavaa tuotetta. Tämä on mahdollista virtuaaliavustajan avulla. Asiakas siis pyytää esimerkiksi Alexalta haluavasi ostaa kuulokkeet: virtuaaliavustaja kysyy mitä merkkiä haluat, kysyy vielä lisäkysymyksiä, sanoo hinnan ja kysyy lopulta, tilataanko. Kun käyttää virtuaaliavustajaa, pitää kuitenkin muistaa, että tietyn merkkiset avustajat toimivat vain tietyissä verkkokaupoissa. Virtuaaliavustajissa saattaa myös olla maarajoituksia, jotka osaltaan rajoittavat ostosten tekemistä.

Lisäarvoa verkkokauppaan

Puheohjattavat verkkokaupat ovat jo ottaneet ensiaskeleitaan varsinkin englanninkielisissä verkkokaupoissa. Kehittämiseen kannattaa panostaa, sillä lopputulos palkitsee niin asiakkaan kuin yrityksenkin.

Puheentunnistus voi olla avuksi tilanteissa, joissa verkkokauppaa on hankala käyttää pieneltä puhelimen näytöltä. Puhekaupan ansiosta isommat asiakasjoukot saavatkin handsfree-ostokokemuksen eli asiakas pääsee ostamaan ilman, että hänen tarvitsee koskea puhelimeen tai koneeseen. Tämä mahdollistaa nopeamman ostamisen, jota voi tehdä myös muun toiminnan ohessa.

Puheohjausta käytettäessä verkkokaupan ostoskokemuksesta tulee intuitiivisempaa. Puheohjattavassa verkkokaupassa valikkojen nimet voidaan tehdä toimimaan useammalla synonyymillä, jolloin asiakkaan ei tarvitse tietää tarkkoja nimiä löytääkseen haluamansa tuotteen. Tässä voidaan mennä myös pieleen: jos tekoälyavustaja ei ymmärrä asiakkaan puhetta tai löydä oikeaa tuotetta, asiakas turhautuu.

Verkkokaupan puheavustaja voi parhaimmillaan antaa kivijalkaliikkeen myyjän tapaan henkilökohtaisia tuotesuosituksia. Tämän kautta voidaan miettiä uusia brändiin sitovia ominaisuuksia. Urheiluun tai kosmetiikkaan liittyvä verkkokauppa voi puheen kanssa antaa esimerkiksi suosituksia treeneistä tai kauneudenhoitorutiineista. Asiakkaita voidaan sitouttaa myös viihteen kautta, kuten Kotipizzan kokeilussa, jossa ostaminen pelillistettiin. Pizzan sai tilata puheella Alexan kautta ja ostajalle annettiin ehdotuksia sopivasta pizzasta.

Asiakas ja yritys molemmat hyötyvät

Verkkokaupan oma keskusteleva tekoälyavustaja ilahduttaa asiakkaita ja hyödyttää yritystä.

Hyödyt asiakkaalle:

 • Käytettävissä ympäri vuorokauden jokaisena päivänä
 • Henkilökohtaisten suositusten saaminen ja personointi
 • Henkilökohtainen huomiointi ja apu
 • Uudenlainen asiakaskokemus
 • Intuitiivinen käyttää, haluttu tuote tai tieto löytyy nopeasti

Hyödyt yritykselle:

 • Asiakaskunnan laajentaminen
 • Asiakastyytyväisyyden kasvaminen
 • Asiakasuskollisuus ja toistuvat ostot
 • Asiakaslähtöinen suunnittelu ja henkilökohtaisen asiakaskokemuksen luominen
 • Brändin kasvattaminen ja siihen sitouttaminen
 • Lisämyynti

Puheohjattu verkkokauppa on Suomessa vasta aluillaan. Edelläkävijät pääsevät nyt erottautumaan kilpailijoista.

Tutustu a.i.materin koneääniin ja suomenkieliseen puheentunnistukseen!

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Ylhäältäpäin kuvattu kirjapino, jonka päällä puhelin ja kuulokkeet.
Tuoreimmista Suomen Kustannusyhdistyksen neljännesvuositilastoista näkee, miten äänikirjat jatkavat edelleen suosiotaan. Artikkelissa enemmän Erin-ohjelmistosta ja koneäänistä, joiden avulla äänikirjan tekemistä voidaan sujuvoittaa.
Mies istuu kuulokkeet päässä hymyillen ja katsoo horisonttiin. Taustalla on paljon sinistä taivasta ja harsopilviä.
Olimme kesäkuussa messuilla, johon toteutimme vierailijoille kuunneltavaksi äänikirjan. Kuuntele, miltä satukirja kuulostaa Ilonan lukemana!
Jukolan telttakylää ilta-auringossa.
Osallistuimme Jukolan viestiin 2022 niin kisailijoina kuin osuusisäntinä. Artikkelissa tunnelmat viikonlopusta.
Kirjakauppaliiton Bisneksenä kirjat toimialapäivä. Ihmiset istuvat tuoleillaan ja kuuntelevat lavalla olevaa puhujaa.
Pääsimme kevään aikana keskenään hyvin erilaisiin tapahtumiin: yliopistolle kielitieteen konferenssiin, kirja-alan toimialapäiville ja bioteknologian ammattilaismessuille.
Nainen istuu tietokoneen edessä ja päässä on headset.
Asiantuntijahaastattelussa perehdytään puheentunnistukseen. Mitä puheentunnistus tarkoittaa ja mihin sitä käytetään? Kerromme, mitä puheentunnistuksessa tapahtuu, jotta se ymmärtää puhettamme.
Nainen kuulokkeet päässä, tekee muistiinpanoja aukinaisesta kirjasta postit-lappuun.
Artikkelissa perehdytään, miten sähköisten palveluiden käyttöä voidaan helpottaa puheteknologian, erityisesti koneäänien ja puheentunnistuksen avulla.