Räätälöity koneääni osana yrityksesi audiobrändiä

Toteutimme Fölille, Turun seudun joukkoliikenteelle yksilöllisesti räätälöidyn koneäänen. Koneääntä käytetään pysäkkikuulutuksiin ja muihin tarvittaviin kuulutuksiin. Sama koneääni tekee kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tässä artikkelissa kerromme räätälöidyn koneäänen hyödyistä ja audiobrändäyksestä.

Audiobrändäys, eli kuinka ääntä voidaan käyttää strategisesti?

Äänisisällöt ovat suositumpia kuin koskaan ennen: äänikirjojen ja podcastien suosio on rähähdysmäisessä kasvussa, julkisissa tiloissa soitetaan taustamusiikkia ja kuulutuksia, ja somekanavien sisällöissä äänet ovat olennainen osa, vaikka vielä muutamia vuosia sitten sisällöt olivat pelkästään kuva- ja tekstipainotteisia.

Audiobrändäyksellä eli äänibrändäyksellä, tarkoitetaan äänen käyttöä yrityksen tai tuotteen olemuksen tarkentamiseksi ja vahvistamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa siis saman johdonmukaisuuden jatkumista äänimaailmaan, jota yritys käyttää muun muassa omissa logoissaan, kuvissaan, väreissään, fonteissaan – niissä asioissa, joista yritys tai tuote tunnistetaan.

Audiobrändi muodostuu laajasti erilaisista äänielementeistä, kuten puheäänestä, musiikista, äänilogosta, tuotteiden äänestä ja fyysisten tilojen äänimaisemasta. Näistä äänielementeistä lähdetään luomaan yrityksen omaa audiostrategiaa: sitä, miltä halutaan kuulostaa ja miten erottaudutaan kilpailijoista. Onnistuneella audiostrategialla todella luodaan brändille tunnistettavuutta ja hyvää asiakaskokemusta.

Räätälöity koneääni tuo etuja

Koneäänellä saadaan kaikki digitaaliset tekstit luetuksi, joten voit luoda uutta liiketoimintaa samalla kasvattaen brändisi tunnettuutta. Koneääntä voidaan käyttää niin asiakaspalvelussa, myynnissä, markkinoinnissa, kuin asiakaskokemuksen luomisessa.

Suomenkielisten koneäänten ongelmana on pitkään ollut se, etteivät ne ole kuulostaneet riittävän luonnollisilta. Nykyään hyviä vaihtoehtoja on useampia tarjolla – kehittämämme Ilona-koneääni on näistä yksi. Luomme räätälöidyt koneäänet samalla teknologialla jota olemme käyttäneet Ilonan kehityksessä, joten sama erinomainen laatu kuuluu myös räätälöidyissä koneäänissä.

Räätälöidyn koneäänen avulla:

 1. Muutat sisältösi audioksi
  • Kaikki digitaalinen tekstisisältö on muutettavissa puheeksi.
  • Äänitiedostojen luominen on nopeaa: saat luotua esimerkiksi uutisen tai kuulutuksen yllättävässä tilanteessa heti puhemuotoon.
  • Ääninäyttelijän tai studion aikataulu ja kustannukset eivät enää ole ongelma koneäänen kehityksen jälkeen.
  • Valitset itse haluamasi ihmislukijan, jolloin valmiista koneäänestä tulee brändiin sopiva.

 

 1. Tavoitat uutta yleisöä
  • Koneäänellä on monenlaisia käyttökohteita: kuulutukset, uutis- ja muut sovellukset, radio ja muu audiomainonta, äänikirjat, audioartikkelit, verkkosivulukijat, blogikirjoitukset, verkkokaupat, vastaajat, itsepalvelupisteet, sähköiset ohjeet, podcastit ja somesisältö.
  • Sisällön saavutettavuus paranee, se on helpommin laajemman kohdeyleisön saavutettavissa. Näin huomioit myös erityisryhmät paremmin.

 

 1. Ylität käyttäjien odotukset
  • Asiakastyytyväisyys ja -kokemus parantuvat, kun asiakkaalla on vaihtoehtoja sisällön kuluttamisen muotoon.
  • Moderni koneääni yllättää käyttäjät positiivisesti. Monet eivät välttämättä edes huomaa, että kyse on koneäänestä.
  • Saat tuotteistasi asiakkaita osallistavampia ja lisäät helppokäyttöisyyttä.

 

 1. Sitoutat asiakkaat brändiisi
  • Puhesisältöjen johdonmukaisuus säilyy.
  • Selkeä brändiääni, jonka asiakkaat oppivat tuntemaan ja jota he kuulevat useassa eri yhteydessä.
  • Brändimielikuva kirkastuu, jolloin tunnistettavuus, sitoutuminen ja jatkuvuus lisääntyvät.

Teetä oma räätälöity koneääni

Prosessin kulku oman ainutlaatuisen koneäänen luomiseen on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

 1. Määritellään, minkälainen koneääni halutaan luoda. Esimerkiksi Fölille toteutettavasta äänestä haluttiin selkeä ja kuulutusmainen.
 2. Koostetaan tekstiaineisto, jonka luonnollinen lukutyyli vastaa lopullista käyttötarkoitusta.
 3. Pyydetään puhenäytteitä tai kutsutaan jo valmiiksi päätetty lukija antamaan studiolaatuinen puhenäyte.
 4. Testataan puhenäytteitä niiden lopullisessa ympäristössä ja kerätään asiakkailta mielipiteitä. Föli-tapausta esimerkkinä käyttäen: ääninäytteitä kuunneltiin liikenteessä olevassa bussissa ja asiakaspalautetta kerättiin matkustajilta, erityisryhmät mukaanlukien.
 5. Valittu lukija kutsutaan studioon lukemaan koostettu tekstiaineisto.
 6. Äänitetyn koulutusdatan laaduntarkastus.
 7. Koulutetaan koneoppimispohjaiset koneäänet.
 8. Koneäänien laaduntarkastus.
 9. Kehitetään asiakkaan käyttöön tulevat käyttöliittymät ja rajapinnat.
 10. Palvelun käyttöönotto. 

Tutustu lisää luonnollisen kuuloisiin koneääniimme Koneäänet-sivulta

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.
2.4.2024
Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePress-näköislehtipalvelulle pipelinen, joka pystyy tunnistamaan näköislehtien artikkelit ja toimittamaan niistä ääniversiot.
Kuulokkeet tietokonepöydän päällä.
14.3.2024
Yle on ottanut käyttöön a.i.materin kehittämän kuuntelumahdollisuuden uutissivuilleen. Kuunteluominaisuus parantaa palvelun digitaalista saavutettavuutta.
Aimaterin työntekijät Roope ja Niko tutkivat työpöydän edessä tietokoneelta jotain. Roope juuri osoittaa kädellään näyttöä.
28.2.2024
Artikkelissa esitellään ja vertaillaan verkkosivulukijaa ja äänirajapintaa: miten ne toimivat ja mikä tapa sopii mihinkin tarkoitukseen.
Educa-messujen 2024 logo
29.1.2024
a.i.mater oli mukana Educa-messuilla näytteilleasettajan roolissa. Paljon kiinnostavia kohtaamisia, keskusteluja mahdollisten uusien asiakkaiden kanssa, sekä nykyisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien tapaamisia.
10.1.2024
Digiaudion kulutus kasvaa edelleen, ääni on yhä tärkeämpi osa brändistrategiaa ja ääniklooneja voi hyödyntää muuhunkin kuin hupailuun. Muun muassa näihin voi hyödyntää moderneja koneääniä kuluvana vuonna.
21.12.2023
a.i.materin joulutervehdyksenä koneääni Ilonan lukema äänisatu Kiljusen perheen jouluaaton vietosta.