Räätälöity koneääni osana yrityksesi audiobrändiä

Toteutimme Fölille, Turun seudun joukkoliikenteelle yksilöllisesti räätälöidyn koneäänen. Koneääntä käytetään pysäkkikuulutuksiin ja muihin tarvittaviin kuulutuksiin. Sama koneääni tekee kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tässä artikkelissa kerromme räätälöidyn koneäänen hyödyistä ja audiobrändäyksestä.

Audiobrändäys, eli kuinka ääntä voidaan käyttää strategisesti?

Äänisisällöt ovat suositumpia kuin koskaan ennen: äänikirjojen ja podcastien suosio on rähähdysmäisessä kasvussa, julkisissa tiloissa soitetaan taustamusiikkia ja kuulutuksia, ja somekanavien sisällöissä äänet ovat olennainen osa, vaikka vielä muutamia vuosia sitten sisällöt olivat pelkästään kuva- ja tekstipainotteisia.

Audiobrändäyksellä eli äänibrändäyksellä, tarkoitetaan äänen käyttöä yrityksen tai tuotteen olemuksen tarkentamiseksi ja vahvistamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa siis saman johdonmukaisuuden jatkumista äänimaailmaan, jota yritys käyttää muun muassa omissa logoissaan, kuvissaan, väreissään, fonteissaan – niissä asioissa, joista yritys tai tuote tunnistetaan.

Audiobrändi muodostuu laajasti erilaisista äänielementeistä, kuten puheäänestä, musiikista, äänilogosta, tuotteiden äänestä ja fyysisten tilojen äänimaisemasta. Näistä äänielementeistä lähdetään luomaan yrityksen omaa audiostrategiaa: sitä, miltä halutaan kuulostaa ja miten erottaudutaan kilpailijoista. Onnistuneella audiostrategialla todella luodaan brändille tunnistettavuutta ja hyvää asiakaskokemusta.

Räätälöity koneääni tuo etuja

Koneäänellä saadaan kaikki digitaaliset tekstit luetuksi, joten voit luoda uutta liiketoimintaa samalla kasvattaen brändisi tunnettuutta. Koneääntä voidaan käyttää niin asiakaspalvelussa, myynnissä, markkinoinnissa, kuin asiakaskokemuksen luomisessa.

Suomenkielisten koneäänten ongelmana on pitkään ollut se, etteivät ne ole kuulostaneet riittävän luonnollisilta. Nykyään hyviä vaihtoehtoja on useampia tarjolla – kehittämämme Ilona-koneääni on näistä yksi. Luomme räätälöidyt koneäänet samalla teknologialla jota olemme käyttäneet Ilonan kehityksessä, joten sama erinomainen laatu kuuluu myös räätälöidyissä koneäänissä.

Räätälöidyn koneäänen avulla:

  1. Muutat sisältösi audioksi
    • Kaikki digitaalinen tekstisisältö on muutettavissa puheeksi.
    • Äänitiedostojen luominen on nopeaa: saat luotua esimerkiksi uutisen tai kuulutuksen yllättävässä tilanteessa heti puhemuotoon.
    • Ääninäyttelijän tai studion aikataulu ja kustannukset eivät enää ole ongelma koneäänen kehityksen jälkeen.
    • Valitset itse haluamasi ihmislukijan, jolloin valmiista koneäänestä tulee brändiin sopiva.

 

  1. Tavoitat uutta yleisöä
    • Koneäänellä on monenlaisia käyttökohteita: kuulutukset, uutis- ja muut sovellukset, radio ja muu audiomainonta, äänikirjat, audioartikkelit, verkkosivulukijat, blogikirjoitukset, verkkokaupat, vastaajat, itsepalvelupisteet, sähköiset ohjeet, podcastit ja somesisältö.
    • Sisällön saavutettavuus paranee, se on helpommin laajemman kohdeyleisön saavutettavissa. Näin huomioit myös erityisryhmät paremmin.

 

  1. Ylität käyttäjien odotukset
    • Asiakastyytyväisyys ja -kokemus parantuvat, kun asiakkaalla on vaihtoehtoja sisällön kuluttamisen muotoon.
    • Moderni koneääni yllättää käyttäjät positiivisesti. Monet eivät välttämättä edes huomaa, että kyse on koneäänestä.
    • Saat tuotteistasi asiakkaita osallistavampia ja lisäät helppokäyttöisyyttä.

 

  1. Sitoutat asiakkaat brändiisi
    • Puhesisältöjen johdonmukaisuus säilyy.
    • Selkeä brändiääni, jonka asiakkaat oppivat tuntemaan ja jota he kuulevat useassa eri yhteydessä.
    • Brändimielikuva kirkastuu, jolloin tunnistettavuus, sitoutuminen ja jatkuvuus lisääntyvät.

Teetä oma räätälöity koneääni

Prosessin kulku oman ainutlaatuisen koneäänen luomiseen on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

  1. Määritellään, minkälainen koneääni halutaan luoda. Esimerkiksi Fölille toteutettavasta äänestä haluttiin selkeä ja kuulutusmainen.
  2. Koostetaan tekstiaineisto, jonka luonnollinen lukutyyli vastaa lopullista käyttötarkoitusta.
  3. Pyydetään puhenäytteitä tai kutsutaan jo valmiiksi päätetty lukija antamaan studiolaatuinen puhenäyte.
  4. Testataan puhenäytteitä niiden lopullisessa ympäristössä ja kerätään asiakkailta mielipiteitä. Föli-tapausta esimerkkinä käyttäen: ääninäytteitä kuunneltiin liikenteessä olevassa bussissa ja asiakaspalautetta kerättiin matkustajilta, erityisryhmät mukaanlukien.
  5. Valittu lukija kutsutaan studioon lukemaan koostettu tekstiaineisto.
  6. Äänitetyn koulutusdatan laaduntarkastus.
  7. Koulutetaan koneoppimispohjaiset koneäänet.
  8. Koneäänien laaduntarkastus.
  9. Kehitetään asiakkaan käyttöön tulevat käyttöliittymät ja rajapinnat.
  10. Palvelun käyttöönotto. 

Tutustu lisää luonnollisen kuuloisiin koneääniimme Koneäänet-sivulta

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Tekstinlouhinta on tekoälypohjainen menetelmä, jolla tekstimassoista löydetään niihin piiloutuvaa tietoa. Kuvassa mies istuu Excelin edessä ja takana vaaleat ruudukkoikkunat kesämaisemalla.
Tekoälypohjaisilla tekstinlouhinnan työkaluilla laajoista tekstimassoista löydetään tekstisisältöön piiloutuvia tärkeitä havaintoja. Parhaimmillaan nämä oivallukset voivat jopa lisätä niitä käyttävien yritysten kilpailuetua.
Taustalla punahiuksinen nainen, jolla kuulokkeet päässä. Kuvan päällä sumennettu suorakulmio, jossa lukee: Helmikuun ääniuutiset. Tekstin alla on piirretty valkoinen ääniaalto alleviivaamaan tekstiä.
Kokosimme koko helmikuun ajalta yhteen artikkeliin mielenkiintoisimmat koneääni- ja puheentunnistusuutiset maailmalta. Voit myös kuunnella artikkelin Ilonan lukemana.
Mies istuu tietokoneen edessä kuulokkeet päässä. Hän nauhoittaa studiomikkiin puhettaan. Takana on ristikkoikkunat, joista näkyy vihreää luontoa.
Äänen kloonauksella tavoitellaan synteettistä ääntä, joka muistuttaa mahdollisimman paljon alkuperäistä puhujaa. Artikkelissa menetelmän hyödyistä ja syväväärennösten riskeistä.
Mies istuu korituolissa laiturin nokassa ja katsoo merelle. Vieressä on kirjapino, jonka päällä älypuhelin. Miehellä on t-paita päällä ja kuulokkeet päässä.
Aikakausmediat näkevät tärkeimpinä syinä äänisisältöjen tekemiselle nuoren ja uuden yleisön tavoittamisen. Suosituin äänisisällön muoto on podcastit.
Nainen makaa selällään silmät kiinni ja kuulokkeet korvilla, vierellä on lautasellinen pilkottuja hedelmiä.
Koneäänet antavat kuluttajalle mahdollisuuden päättää, missä muodossa haluaa sisältönsä kuluttaa. Samalla lisätään sisällön saavutettavuutta.
Studiolaatuinen mikrofoni. Takana ikkuna, jossa kesäiset maisemat. Pöydällä vaaleanpunainen kesäkukka.
Artikkelissa tutustutaan Microsoftin kehittämään VALL-E -tekoälymalliin, joka pystyy tuottamaan ihmisen äänestä koneääntä vain kolmen sekunnin pohjalta. Sekä Applen uutisiin julkaista äänikirjoja koneäänien lukemina.