Räätälöity koneääni osana yrityksesi audiobrändiä

Toteutimme Fölille, Turun seudun joukkoliikenteelle yksilöllisesti räätälöidyn koneäänen. Koneääntä käytetään pysäkkikuulutuksiin ja muihin tarvittaviin kuulutuksiin. Sama koneääni tekee kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tässä artikkelissa kerromme räätälöidyn koneäänen hyödyistä ja audiobrändäyksestä.

Audiobrändäys, eli kuinka ääntä voidaan käyttää strategisesti?

Äänisisällöt ovat suositumpia kuin koskaan ennen: äänikirjojen ja podcastien suosio on rähähdysmäisessä kasvussa, julkisissa tiloissa soitetaan taustamusiikkia ja kuulutuksia, ja somekanavien sisällöissä äänet ovat olennainen osa, vaikka vielä muutamia vuosia sitten sisällöt olivat pelkästään kuva- ja tekstipainotteisia.

Audiobrändäyksellä eli äänibrändäyksellä, tarkoitetaan äänen käyttöä yrityksen tai tuotteen olemuksen tarkentamiseksi ja vahvistamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa siis saman johdonmukaisuuden jatkumista äänimaailmaan, jota yritys käyttää muun muassa omissa logoissaan, kuvissaan, väreissään, fonteissaan – niissä asioissa, joista yritys tai tuote tunnistetaan.

Audiobrändi muodostuu laajasti erilaisista äänielementeistä, kuten puheäänestä, musiikista, äänilogosta, tuotteiden äänestä ja fyysisten tilojen äänimaisemasta. Näistä äänielementeistä lähdetään luomaan yrityksen omaa audiostrategiaa: sitä, miltä halutaan kuulostaa ja miten erottaudutaan kilpailijoista. Onnistuneella audiostrategialla todella luodaan brändille tunnistettavuutta ja hyvää asiakaskokemusta.

Räätälöity koneääni tuo etuja

Koneäänellä saadaan kaikki digitaaliset tekstit luetuksi, joten voit luoda uutta liiketoimintaa samalla kasvattaen brändisi tunnettuutta. Koneääntä voidaan käyttää niin asiakaspalvelussa, myynnissä, markkinoinnissa, kuin asiakaskokemuksen luomisessa.

Suomenkielisten koneäänten ongelmana on pitkään ollut se, etteivät ne ole kuulostaneet riittävän luonnollisilta. Nykyään hyviä vaihtoehtoja on useampia tarjolla – kehittämämme Ilona-koneääni on näistä yksi. Luomme räätälöidyt koneäänet samalla teknologialla jota olemme käyttäneet Ilonan kehityksessä, joten sama erinomainen laatu kuuluu myös räätälöidyissä koneäänissä.

Räätälöidyn koneäänen avulla:

  1. Muutat sisältösi audioksi
    • Kaikki digitaalinen tekstisisältö on muutettavissa puheeksi.
    • Äänitiedostojen luominen on nopeaa: saat luotua esimerkiksi uutisen tai kuulutuksen yllättävässä tilanteessa heti puhemuotoon.
    • Ääninäyttelijän tai studion aikataulu ja kustannukset eivät enää ole ongelma koneäänen kehityksen jälkeen.
    • Valitset itse haluamasi ihmislukijan, jolloin valmiista koneäänestä tulee brändiin sopiva.

 

  1. Tavoitat uutta yleisöä
    • Koneäänellä on monenlaisia käyttökohteita: kuulutukset, uutis- ja muut sovellukset, radio ja muu audiomainonta, äänikirjat, audioartikkelit, verkkosivulukijat, blogikirjoitukset, verkkokaupat, vastaajat, itsepalvelupisteet, sähköiset ohjeet, podcastit ja somesisältö.
    • Sisällön saavutettavuus paranee, se on helpommin laajemman kohdeyleisön saavutettavissa. Näin huomioit myös erityisryhmät paremmin.

 

  1. Ylität käyttäjien odotukset
    • Asiakastyytyväisyys ja -kokemus parantuvat, kun asiakkaalla on vaihtoehtoja sisällön kuluttamisen muotoon.
    • Moderni koneääni yllättää käyttäjät positiivisesti. Monet eivät välttämättä edes huomaa, että kyse on koneäänestä.
    • Saat tuotteistasi asiakkaita osallistavampia ja lisäät helppokäyttöisyyttä.

 

  1. Sitoutat asiakkaat brändiisi
    • Puhesisältöjen johdonmukaisuus säilyy.
    • Selkeä brändiääni, jonka asiakkaat oppivat tuntemaan ja jota he kuulevat useassa eri yhteydessä.
    • Brändimielikuva kirkastuu, jolloin tunnistettavuus, sitoutuminen ja jatkuvuus lisääntyvät.

Teetä oma räätälöity koneääni

Prosessin kulku oman ainutlaatuisen koneäänen luomiseen on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

  1. Määritellään, minkälainen koneääni halutaan luoda. Esimerkiksi Fölille toteutettavasta äänestä haluttiin selkeä ja kuulutusmainen.
  2. Koostetaan tekstiaineisto, jonka luonnollinen lukutyyli vastaa lopullista käyttötarkoitusta.
  3. Pyydetään puhenäytteitä tai kutsutaan jo valmiiksi päätetty lukija antamaan studiolaatuinen puhenäyte.
  4. Testataan puhenäytteitä niiden lopullisessa ympäristössä ja kerätään asiakkailta mielipiteitä. Föli-tapausta esimerkkinä käyttäen: ääninäytteitä kuunneltiin liikenteessä olevassa bussissa ja asiakaspalautetta kerättiin matkustajilta, erityisryhmät mukaanlukien.
  5. Valittu lukija kutsutaan studioon lukemaan koostettu tekstiaineisto.
  6. Äänitetyn koulutusdatan laaduntarkastus.
  7. Koulutetaan koneoppimispohjaiset koneäänet.
  8. Koneäänien laaduntarkastus.
  9. Kehitetään asiakkaan käyttöön tulevat käyttöliittymät ja rajapinnat.
  10. Palvelun käyttöönotto. 

Tutustu lisää luonnollisen kuuloisiin koneääniimme Koneäänet-sivulta

Kysymyksiä, ajatuksia tai mahdollinen yhteistyö?

18.10.2024
Suomen ensimmäistä tekoälyyn keskittyvää palkintogaalaa juhlitaan 23.10.2024 julkistamalla kunkin kategorian voittajat. a.i.mater on kolmen kärjessä asiakaskokemus-kategoriassa.
Kaksi henkilöä istuvat sohvalla läppärit sylissä. Kasvot on rajattu pois kuvasta.
9.9.2024
Digipalvelulaki ja esteettömyysdirektiivi laajenevat kesäkuussa 2025. Artikkelissa kerrotaan, keitä laki koskee myös jatkossa ja mitä saavutettavuusvaatimukset käytännössä ovat. Erityishuomiota kiinnitetään sähkö- ja äänikirjoihin.
Nainen istuu ulkona maalaustelineen kanssa ja katsoo juuri väripalettia kädessään. Taustalla on abstrakti maalaus. Valo tulee naisen takaa, joten hänen hiukset korostuvat muuten tummasta kuvasta. Naisella on kuulokkeet korvilla.
13.6.2024
Käsittelyssä kielimuurien häviäminen, henkilökohtaisemmat ääniassistentit, älykodit, äänikloonit, tekoälyllä tuotettava musiikki, median kulutus, terveyssovellukset, asiakaspalvelu, biometrinen tunnistautuminen ja smart city -ajatus.
Nainen istuu toimistotuolissa tietokoneen edessä ja katsoo näyttöä. Toinen käsi on näppäimistöllä. Taustalla on isot ikkunat.
16.5.2024
Sekä ruudunlukuohjelma että verkkosivulukija lukee verkkosivuja ääneen. Oleellisen ero on, että ruudunlukijat on tarkoitettu henkilöille, joilla on näkemisen tai motorisen tai kognitiivisen puolen kanssa rajoitteita, kun taas verkkosivulukija sopii paljon
Henkilö istuu lattialla kirjan edessä tekemässä muistiinpanoja. Hänellä on kuulokkeet päässä. Kuvaotettu ylhäältäpäin.
23.4.2024
Tietoa voidaan kuluttaa monin eri tavoin: tämä monimuotoisuus tulisi huomioida myös sisältöä tuottaessa. Ääni ja teksti tukevat toisiaan ja antavat sisällön kuluttajalle valinnanvaraa päättää.
Läppäri, jonka näppäimistön päällä on kuulokkeet. Läppärin näytössä on eepressin etusivu.
2.4.2024
Konenäköä ja puhesynteesiä yhdistäneessä projektissa kehitimme ePress-näköislehtipalvelulle pipelinen, joka pystyy tunnistamaan näköislehtien artikkelit ja toimittamaan niistä ääniversiot.