Räätälöity koneääni osana yrityksesi audiobrändiä

Toteutimme Fölille, Turun seudun joukkoliikenteelle yksilöllisesti räätälöidyn koneäänen. Koneääntä käytetään pysäkkikuulutuksiin ja muihin tarvittaviin kuulutuksiin. Sama koneääni tekee kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tässä artikkelissa kerromme räätälöidyn koneäänen hyödyistä ja audiobrändäyksestä.

Audiobrändäys, eli kuinka ääntä voidaan käyttää strategisesti?

Äänisisällöt ovat suositumpia kuin koskaan ennen: äänikirjojen ja podcastien suosio on rähähdysmäisessä kasvussa, julkisissa tiloissa soitetaan taustamusiikkia ja kuulutuksia, ja somekanavien sisällöissä äänet ovat olennainen osa, vaikka vielä muutamia vuosia sitten sisällöt olivat pelkästään kuva- ja tekstipainotteisia.

Audiobrändäyksellä eli äänibrändäyksellä, tarkoitetaan äänen käyttöä yrityksen tai tuotteen olemuksen tarkentamiseksi ja vahvistamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa siis saman johdonmukaisuuden jatkumista äänimaailmaan, jota yritys käyttää muun muassa omissa logoissaan, kuvissaan, väreissään, fonteissaan – niissä asioissa, joista yritys tai tuote tunnistetaan.

Audiobrändi muodostuu laajasti erilaisista äänielementeistä, kuten puheäänestä, musiikista, äänilogosta, tuotteiden äänestä ja fyysisten tilojen äänimaisemasta. Näistä äänielementeistä lähdetään luomaan yrityksen omaa audiostrategiaa: sitä, miltä halutaan kuulostaa ja miten erottaudutaan kilpailijoista. Onnistuneella audiostrategialla todella luodaan brändille tunnistettavuutta ja hyvää asiakaskokemusta.

Räätälöity koneääni tuo etuja

Koneäänellä saadaan kaikki digitaaliset tekstit luetuksi, joten voit luoda uutta liiketoimintaa samalla kasvattaen brändisi tunnettuutta. Koneääntä voidaan käyttää niin asiakaspalvelussa, myynnissä, markkinoinnissa, kuin asiakaskokemuksen luomisessa.

Suomenkielisten koneäänten ongelmana on pitkään ollut se, etteivät ne ole kuulostaneet riittävän luonnollisilta. Nykyään hyviä vaihtoehtoja on useampia tarjolla – kehittämämme Ilona-koneääni on näistä yksi. Luomme räätälöidyt koneäänet samalla teknologialla jota olemme käyttäneet Ilonan kehityksessä, joten sama erinomainen laatu kuuluu myös räätälöidyissä koneäänissä.

Räätälöidyn koneäänen avulla:

  1. Muutat sisältösi audioksi
    • Kaikki digitaalinen tekstisisältö on muutettavissa puheeksi.
    • Äänitiedostojen luominen on nopeaa: saat luotua esimerkiksi uutisen tai kuulutuksen yllättävässä tilanteessa heti puhemuotoon.
    • Ääninäyttelijän tai studion aikataulu ja kustannukset eivät enää ole ongelma koneäänen kehityksen jälkeen.
    • Valitset itse haluamasi ihmislukijan, jolloin valmiista koneäänestä tulee brändiin sopiva.

 

  1. Tavoitat uutta yleisöä
    • Koneäänellä on monenlaisia käyttökohteita: kuulutukset, uutis- ja muut sovellukset, radio ja muu audiomainonta, äänikirjat, audioartikkelit, verkkosivulukijat, blogikirjoitukset, verkkokaupat, vastaajat, itsepalvelupisteet, sähköiset ohjeet, podcastit ja somesisältö.
    • Sisällön saavutettavuus paranee, se on helpommin laajemman kohdeyleisön saavutettavissa. Näin huomioit myös erityisryhmät paremmin.

 

  1. Ylität käyttäjien odotukset
    • Asiakastyytyväisyys ja -kokemus parantuvat, kun asiakkaalla on vaihtoehtoja sisällön kuluttamisen muotoon.
    • Moderni koneääni yllättää käyttäjät positiivisesti. Monet eivät välttämättä edes huomaa, että kyse on koneäänestä.
    • Saat tuotteistasi asiakkaita osallistavampia ja lisäät helppokäyttöisyyttä.

 

  1. Sitoutat asiakkaat brändiisi
    • Puhesisältöjen johdonmukaisuus säilyy.
    • Selkeä brändiääni, jonka asiakkaat oppivat tuntemaan ja jota he kuulevat useassa eri yhteydessä.
    • Brändimielikuva kirkastuu, jolloin tunnistettavuus, sitoutuminen ja jatkuvuus lisääntyvät.

Teetä oma räätälöity koneääni

Prosessin kulku oman ainutlaatuisen koneäänen luomiseen on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

  1. Määritellään, minkälainen koneääni halutaan luoda. Esimerkiksi Fölille toteutettavasta äänestä haluttiin selkeä ja kuulutusmainen.
  2. Koostetaan tekstiaineisto, jonka luonnollinen lukutyyli vastaa lopullista käyttötarkoitusta.
  3. Pyydetään puhenäytteitä tai kutsutaan jo valmiiksi päätetty lukija antamaan studiolaatuinen puhenäyte.
  4. Testataan puhenäytteitä niiden lopullisessa ympäristössä ja kerätään asiakkailta mielipiteitä. Föli-tapausta esimerkkinä käyttäen: ääninäytteitä kuunneltiin liikenteessä olevassa bussissa ja asiakaspalautetta kerättiin matkustajilta, erityisryhmät mukaanlukien.
  5. Valittu lukija kutsutaan studioon lukemaan koostettu tekstiaineisto.
  6. Äänitetyn koulutusdatan laaduntarkastus.
  7. Koulutetaan koneoppimispohjaiset koneäänet.
  8. Koneäänien laaduntarkastus.
  9. Kehitetään asiakkaan käyttöön tulevat käyttöliittymät ja rajapinnat.
  10. Palvelun käyttöönotto. 

Tutustu lisää luonnollisen kuuloisiin koneääniimme Koneäänet-sivulta

Kiinnostuitko? Ota Yhteyttä!

Jaa artikkeli

LinkedIn
Twitter
Facebook
Nainen istuu kesällä puutarhassa taidemaalaustarvikkeiden kanssa. Päässä on kuulokkeet.
Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevassa näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakossa on kysymys myös tekoälyn käytöstä. Huolenaiheet koskevat muun muassa työpaikkoja ja taiteellista luovuutta.
Mies istuu selkä kuvaajaa päin laiturilla korituolissa kuulokkeet päässä. Vieressä on pino kirjoja ja niiden päällä älypuhelin , josta lähtee piuha kuulokkeisiin.
Alkuvuodesta Apple Books ja kesäkuussa Storytel ilmoittivat ottavansa äänikirjapalveluihinsa koneäänet osaksi äänikirjalukijavaihtoehtojaan. Storytel laajentaa tätä vaihtoehtoa Voice Switcher -ominaisuudella, joka mahdollistaa kuulijan vaihtaa lukijaääntä.
Selko Digitalin logo, jossa silmä ja teksti Selko Digital.
Saavutettavuuteen erikoistunut yhteistyökumppanimme Selko Digital avaa vieraskynäblogissa koneäänien ja puheentunnistuksen vaikutusta digimaailman yhdenvertaisuuteen.
Keskellä lukee toukokuun ääniuutiset. Taustalla kuva kuulokkeista kirjapinon päällä, kuulokkeiden vieressä on juomalasi, jossa sitruunaviipale ja kukkiva omenapuun oksa.
Toukokuun ääniuutisten aiheina Google Bard, Metan uusi kielimalli, Applen uudet saavutettavuusominaisuudet, kielivähemmistöille suunnattu chatbot ja älykkäät NPC:t.
Keskellä lukee huhtikuun ääniuutiset. Taustalla kuva henkilöstä kuulokkeet päässä ja avonaisesta kirjasta lattialla. Henkilö tekee muistiinpanoja postit-lappuun.
Kokosimme yhteen artikkeliin huhtikuun kiinnostavimmat puheteknologiauutiset maailmalta. Aiheina muun muassa AutoGPT, äänikloonien teko artistien äänistä, älysilmälasit ja tekoälyuutisankkurit.
Nainen makaa ylhäältäpäin otetussa valokuvassa sohvalla silmät kiinni, kuulokkeet päässä ja hymyilee.
Suomalaisten lukuharrastusta tutkittiin Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen teettämässä Suomi lukee 2023 -tutkimuksessa. Artikkelissa katsaus tutkimukseen ääni- ja sähkökirjojen osalta sekä Suomen Kustannusyhdistyksen todelliset myyntitilastot vuodelta 2022.